europska sredstva

Varaždinski konzultanti odgovorili što će biti s EU fondovima s obzirom na rat u Ukrajini

Objavljeno: 14.03.2022. 13:33

S obzirom na rat koji bijesni na tlu Europe, unatrag dva tjedna mnogo je onih koji si postavljaju pitanje: što će biti s europskim sredstvima?

O toj je temi bilo riječi u današnjem eTV Studiju, gdje je predsjednica uprave consulting kompanije Fine'sa Grupe Marija Gradiček rekla kako se upravo zbog tog globalnog problema u Hrvatskoj pretežira energetska neovisnost, a ovogodišnji natječaji imat će mogućnost investiranja u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost.

- Htjela bih spomenuti da je trenutno otvoren natječaj iz programa ruralnog razvoja gdje poduzetnici mogu aplicirati u obnovljive izvore energije, primjerice u izgradnje solarnih elektrana, kotlovnica na biomasu, dizalica topline i slično. Primjerice, investicija mora biti vezana uz primarnu poljoprivrednu proizvodnju, a sufinancira se 50 posto, čak i više. Prijave nam idu do sredine svibnja, tako da je pravo vrijeme da se krene u pripremu projekata. 

'Hrvatska nudi 6,3 milijarde eura'

Gradiček dodaje i kako upravo zato primaju sve više upita jer poduzetnike interesira što će država učiniti, odnosno kako će pomoći da bi ublažila novonastale troškove.

- Hrvatska trenutno ima na raspolaganju nacionalni plan oporavka i otpornosti, gdje ima na raspolaganju 6,3 milijarde eura, što su dosta veliki novci koji su namijenjeni za financiranje reformi i povezanih investicija, kojim će se ublažiti nekakva gospodarska kriza. Ideja je da natječaji krenu, odnosno sporazum je potpisan već u ovom kvartalu, tako da poduzetnici moraju početi s pripremom projekata, kontaktirati stručne osobe čim prije jer ovo će sada biti u stvari i jednistvena prilika za nešto takvo. 

'Rimac ima isti problem'

S druge strane, za Davora Predavca, direktora tvrtke SymbIoTic koja se bavi izradom uređaja za obranu od poplava, neizvjesnost je normalan dio poduzetništva. Ipak, manje se tvrtke, kao i one veće poput Rimac Automobila, sve češće susreću s globalnim problemom pomanjkanja čipova.

- Kako jedne ogromne industrije uzimaju čipove na skladište, drugima poput nas malih nedostaje čipova. Mi smo na kraju projekta imali slučaj da nam je nedostajalo potrebnih čipova kako bismo napravili uređaje. Ali, prilagođavamo se. Istražujemo tržište, gledamo koje zemlje imaju one čipove koje trebamo, a čak se dogodi i da morate kupiti manji uređaj pa čip skinuti jer to danas više nije ni problem, ali još je uvijek sve to dobro pokriveno i pronaći ćemo način da napravimo uređaje koliko je potrebno - zaključio je Predavec.

 

Komentari