pročitajte

eTV - Varaždinska izvoznica ima informacije iz prve ruke: 'Njemačka ide u recesiju'

Objavljeno: 17.09.2023. 06:47

Zadnja izmjena: 17.09.2023. 07:26

Da kriza Hrvatskoj i cijeloj Europi kuca na vrata, iz prve ruke zna i jedna od većih lokalnih poduzetnica, izvoznica i investitorica Bernarda Cecelja.

Bernarda kreveti i madraci do vremena korone ostvarivali su 70-postotni izvoz, a onda, budući da su opremali hotele po Europi, odjednom je sve stalo. Kada je korona minula, nastupila je energetska kriza uslijed koje su svi počeli podizati cijene, a Cecelja je mišljenja kako je to uvelike bilo neopravdano, jer njihova tvrtka, primjerice, cijene cijene nije podizala od 2018. (pa ni nakon konverzije), a tijekom cijelog toga razdoblja uspješno posluje i zadržala je sve ljude.

- Industrijska kriza je u Europi, nije samo kod nas, ali utječe na nas. Mi smo imali izvoz i vezani smo uz Europu, a Njemačka ide u recesiju, kao i Švicarska,  a to su sve naši kupci. Naravno da i konkurencija igra ulogu, uvoz „žnj“ kategorije, a kvalitetu koja nešto košta teško je prepoznati u momentu kad je kriza – kaže Cecelja.

Svatko treba dati obol

Osobno je kao poduzetnica prebrodila mnoge krize te smatra da ćemo kao gospodarstvo uspješno prebroditi i ovu, ali smatra da bi svaki pojedinac trebao tome dati obol. Ističe da je država dobro reagirala na određene šokove, ali ne možemo, kako zaključuje, očekivati da će to trajati u nedogled.

Komentari