evo kako izgledaju

eTV - Dobiva li Varaždinska županija ovakav hotel nakon izgradnje geotermalne elektrane?

Hotel Park Inn by Radisson Zalakaros, svega 80-ak kilometara od Varaždina radi na istom principu, a ima 438 soba i 82 posto popunjenosti cijele godine...
Objavljeno: 03.12.2023. 08:54

Zadnja izmjena: 03.12.2023. 08:54

Foto: Hotel Park Inn by Radisson Sárvár/Hotel Park Inn by Radisson Zalakaros u Mađarskoj, koje je posjetila delegacija Varaždinske županije

Prvobitni plan za korištenje geotermalne energije na prostorima Malog Bukovca jest da se njome, uz proizvodnju električne energije, griju staklenici, ali postoji i mogućnost korištenja u turističke svrhe prema primjeru iz Mađarske. O čemu je riječ objasnio je načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković.

Kako je rekao, prilikom posjeta Mađarskoj zajedno sa županom Anđelkom Stričakom obišli su Park Inn by Radisson Sárvár, toplice u sklopu hotela koje infrastrukturu temelje na geotermalnom izvoru. Uz to, spomenuo je još jedan hotel, hotel Park Inn by Radisson Zalakaros, svega 80-ak kilometara od Varaždina koji radi na istom principu, a ima 438 soba i 82 posto popunjenosti cijele godine. U listopadu, u vrijeme kad bi sezona trebala biti gotova hotel je pun. Objasnio je kako će ovakva mogućnost iskorištavanja geotermalne energije biti moguća i u Malom Bukovcu.

- Oni imaju izvor koji je nisko temperaturni od 50-60 stupnjeva. Mi ćemo nakon iskorištavanja topline u cvjećarske ili povrćarske svrhe u stakleniku još imati temperature blizu 40-50 stupnjeva. Bez problema bi se mogao nadovezati i takav vid korištenja geotermalne energije. To nije primarnog, ali kad se bude projektirala elektrana i postrojenje razmišljat će se i o tome. Ako će postojati investitor u takav projekt, to ćemo svakako poticati i koristiti – zaključio je.

U nastavku donosimo fotografije Hotela Park Inn by Radisson Sárvár te Hotela Park Inn by Radisson Zalakaros u Mađarskoj, koje je nedavno posjetila delegacija Varaždinske županije.

Komentari