vlasnik pekare klas

eTV - 'Iste strane radnike zapošljavam već pet godina, ovo je moje iskustvo'

Jedan od prvih uvoznika strane radne snage, u Varaždinskoj županiji, bila je Pekara Klas. Njezini strani radnici pritom se nisu ni mijenjali, te će u istoj tvrtci ove godine slaviti pet godina...
Objavljeno: 26.02.2023. 07:59

Zadnja izmjena: 26.02.2023. 16:39

Varaždinska županija osnovala je radnu skupinu koja će se baviti integracijom strane radne snage, a slično tijelo planira osnovati i država.

Stranih radnika u Hrvatskoj trenutno ima oko 100.000, što je grad veličine Rijeke, a u Varaždinskoj županiji ima ih oko četiri tisuće, što je općina nešto veća od Bednje.

Jedan od prvih uvoznika strane radne snage na području županije bila je Pekara Klas. Njezini radnici pritom se nisu ni mijenjali, te će ove godine u istoj tvrtci proslaviti pet godina.

- Ukupno njih šest, no oni rade poslove poput pakiranja ili skladištenja proizvoda, kao i ostale poslove koji nisu toliko tehnološki zahtjevni. Sve ono što iziskuje više znanja rade naši ljudi. Malo se i trend u odnosu na prošlu godinu promijenio, te imamo dovoljno naših ljudi. Promjena nije drastična, ali ide na bolje – rekao nam je vlasnik pekare Drago Sitar.

Pekara Klas osnovana je 1997., među prvima je prepoznala sustav pokretne prodaje, a sada ulaže u proizvodnju pekarskih proizvoda bez škrobi.

Glede stranih radnika, Varaždinska županija spremna je ustupiti prostore za usavršavanje jezika, te planira provesti istraživanje javnog mnijenja o stranoj radnoj snazi među domaćim stanovništvom i samim stranim radnicima.

Krajem prošle godine, podsjetimo, stranu radnu snagu uvezla je i Čistoća.

Komentari