Europljani izvlače eure i kupuju zlato i nekretnine

Objavljeno: 06.12.2011. 16:12

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Veći broj Europljana iz banaka izvlače svoju štednju u eurima i sele je u "sigurne rajeve" zbog straha od propasti zajedničke europske valute, piše Index

Neimenovani privatni bankar, koji je zadužen za klijente "teže" od 5 milijuna eura, iz jedne globalne banke je jučer kazao Reutersu da se vidi trend odlaska klijenata iz eura. Rekao je kako je to nešto između "kapanja i bujice".

Richard Cookson, bankar zadužen za investicije u Citigroupu, je također potvrdio kako klijenti "odlaze iz eura". U Velikoj Britaniji, koja nema zajedničku valutu već je ostavila svoju funtu, agenti za prodaju nekretnina bilježe povećanu potražnju od strane stranaca koji su povukli svoje eure.

Glasnogovornik Daxia Bank u Belgiji, Thierry Martiny je kazao da su i po broju transakcija, a i po iznosu novca, primjećuju povećanje štednje u norveškoj kruni. Portugalski financijski dnevnik O Dairio Economico je jučer u tekstu potvrdio ovaj trend te su napisali da su posljednjih tjedana mnogi Portugalci otvorili štedne račune u stranim valutama, a ne u euru, piše EUobserver.

- Bilježimo bitno veće otvaranje računa u stranim valutama, posebno u dolarima, švedskim krunama, norveškim krunama i švicarskim francima - kazao je Joao Queiroz iz tvrtke za internetsku trgovinu GoBulling te dodao kako je taj fenomen vidljiv posljednja dva mjeseca. Dnevnik piše i kako je povećani broj bankovnih računa otvoren u inozemstvu.

Prošlog tjedna je i cijena zlata narasla za gotovo četiri posto, što je najveće povećanje u više od mjesec dana. David Woo iz Bank of America je u petak savjetovao investitorima da trebaju kupovati zlato prije nego euro zbog straha da će valuta izgubiti dobar dio svoje vrijednosti. ž

- Europska središnja banka će kupovati više vladinih dugova te 'pumpati više eura na tržište', pa kupujte zlato umjesto eura - kazao je Woo Bloombergu.


Izvor: index.hr

Komentari