Europska središnja banka najavila mjere podrške bankama

Objavljeno: 07.10.2011. 11:17

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: tehrantimes

Na Wall Streetu u četvrtak cijene dionica porasle su treći dan zaredom jer je Europska središnja banka najavila dodatno mjere podrške bankama.  To bi trebalo ublažiti štete od dužničke krize, piše profitiraj.

Čelnici ECB-a odlučili su na sjednici ponuditi europskim bankama neograničene iznose kredita s rokom dospijeća od godinu dana sve do 2013. To će bankama olakšati financiranje, s obzirom da već dulje vrijeme međubankarsko tržište kratkoročnih kredita slabo funkcionira.

Odluka ECB-a potaknula je rast cijena dionica banaka pa je S&P indeks financijskog sektora bio najveći dobitnik. S skokom od 3,2 posto, dobici tog sektora u posljednja tri dana dosegnuli su 8,8 posto.

Pozitivno na financijski sektor, ali i cijelo tržište, djeluju i vijesti da dužnosnici eurozone rade na zajedničkom planu za dokapitalizaciju banaka kako bi se ublažile štete od dužničke krize.

Ulagače su ohrabrila i izvješća američkih trgovačkih lanaca, kao što su Macy’s, Target i Nordstrom, o rastu prodaje u prošlom mjesecu. To pokazuje da potrošnja Amerikanaca ne slabi, pa su ublažena strahovanja ulagača od nove recesije.

U fokusu je bilo i izvješće o nezaposlenosti u SAD-u prošloga tjedna. Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao je za 6.000, na 401.000. To je nešto bolji podatak nego što se očekivalo, pa se ulagači nadaju da će i ključno izvješće o zaposlenosti, koje će biti objavljeno u petak, pozitivno utjecati na tržište.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u rujnu u SAD-u broj novih radnih mjesta povećan za 60.000, nakon što je u kolovozu stagnirao.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE ojačao je 3,71 posto, na 5.291 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 3,15 posto, na 5.645 bodova, a pariški CAC 3,41 posto, na 3.075 bodova.

Izvor: profitiraj.hr

Komentari