Europska unija priznala grešku i propast ribolovne politike

Piše: evz/vlm

Objavljeno: 14.07.2011. 17:16

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Damanaki je predložila reformu ribarske politike koja je dovela do pretjeranog izlova 75 posto ribe u EU zbog čega se dvije trećine ribe uvozi.

Maria Damanaki, europska povjerenica za pomorske poslove i ribarstvo, priznala je da je europska ribolovna politika propala i stvorila zatvoreni krug koji omogućava pretjerani izlov ribe i ugrožavanje pojedinih ribljih vrsta. Obećala je promjenu europskih kvota koje primoravaju ribare da odbace do 80 posto svog ulova, javlja Telegraph te se ispričala za politiku koja je europski riblji fond dovela do ruba istrebljenja.

Nije mi se problem ispričati ako nešto pođe krivo – izjavila je Damanaki i dodala da si EU više ne može dopustiti takav način "poslovanja“ jer će "naša djeca ribu gledati samo na slikama, a ne na tanjuru“ nastavi li se ovakva praksa.

Damanaki je predložila reformu ribolovne politike koja je dovela do pretjeranog izlova 75 posto ribe u EU zbog čega se dvije trećine ribe uvozi. Prema njezinim prijedlozima Bruxelles neće više određivati kvote nego će svaka država članica morati donijeti svoj 15-godišnji plan utemeljen na znanstvenim istraživanjima. Isto tako, povjerenica zahtjeva prekid "mikrorukovođenja“ poslovanja te miješanje mediteranskih zemalja u ribolov u Sjevernom moru i obrnuto.

Komentari