službeni podatci fine

Evo gdje u Varaždinskoj županiji zaraditi najveću prosječnu plaću...

Kada se podatci stave u odnos s drugim županijama u RH, nalazimo gotovo točno na sredini ljestvice plaća u zemlji. Varaždinska županija tijekom protekle godine svoju poziciju poboljšala je za dva mjesta i sada se nalazimo na jedanaestom od 21-og mjesta. Iza nas su...
Objavljeno: 08.12.2020. 08:04

Zadnja izmjena: 08.12.2020. 08:08

Foto: ilustracija

Prosječna plaća u Varaždinskoj županiji 2019. godine iznosila je 5.150 kuna, te je u odnosu na godinu ranije bila veća za 7,74 posto.

Kada se podatci stave u odnos s drugim županijama u RH, nalazimo gotovo točno na sredini ljestvice plaća u zemlji. Varaždinska županija tijekom protekle godine svoju poziciju poboljšala je za dva mjesta i sada se nalazimo na jedanaestom od 21-og mjesta. Iza nas su Krapinsko-zagorska, Međimurska i Splitsko-dalmatinska županija, dok se ispred nas nalaze : Brodsko-posavska, Zadarska i Karlovačka županija.

Najveća prosječna plaća, 1.511 kuna veća od one kod nas, isplaćuje se u Gradu Zagrebu. Prosječna plaća u Gradu Zagrebu 2019. godine iznosila je 6.661 kunu i bila je 2.279 kuna veća od najmanje prosječne plaće u zemlji, koja se isplaćuje u Virovitičko-podravskoj županiji i iznosi 4.382 kune. Izuzme li se Grad Zagreb, najveća prosječna plaća isplaćuje se u Istarskoj županiji, gdje ona iznosi 5.933 kune.

Najveće plaće u Varaždinskoj županiji, prema podatcima Fine, isplaćuju se u građevinarstvu. Prosječna plaća u sektoru građevinarstva protekle godine iznosila je 5.568 kuna. Najmanju plaću, onu od 4.710 kuna, isplaćivao je sektor poljoprivrede. Prerađivačka industrija, gdje radi više od polovice svih zaposlenih u županiji, isplaćivala je prosječnu plaću od 5.157 kuna.

Najveći BDP i najmanje nezaposlenih

Tijekom protekle godine smanjio se i broj nezaposlenih u Varaždinskoj županiji. U odnosu na 2018. godinu, nezaposlenih u našoj županiji bilo je 18  posto manje. Bilježimo najmanju stopu nezaposlenosti nakon Grada Zagreba, te se iza nas nalaze i Istarska i Međimurska i Koprivničko-križevačka županija. Ipak, kada je riječ o BDP-u per capita, on je 2 puta manji od BDP-a po stanovniku u Zagrebu. Varaždinska županija ostvaruje BDP po stanovniku u iznosu od 75.514 kuna, čime spada u gornju trećinu županija u Hrvatskoj i najbolje je rangirana od svih županija u okruženju.

Komentari