radnici budućnosti?

Evo koliko se trenutačno traži programera u našoj zemlji i našoj županiji

Objavljeno: 01.05.2017. 14:25

Zadnja izmjena: 02.05.2017. 11:37

Foto: Educirajme.com

Programiranje uskoro ulazi u škole u našem kraju - doduše, na mala vrata, jer još nije predviđeno kao dio školskog kurikula, ali je hvalevrijedno to što ono ipak dolazi. Nedavno nam je i guru STEM revolucije u školama Nenad Bakić o tome govorio u županiji.

>> Samo godinu dana nakon malih Britanaca i naši osnovci dobivaju mini-kompjutore

Tako će, kao što smo već izvijestili, svi naši učenici petih razreda već za 2 tjedna imati na svojim stolovima Micro:bit mini-računala, koja na zanimljiv i lagan način uvode mlade u programiranje.

Koliko ih se traži na burzi

Kao što smo i tada i u više navrata čuli - mladi će se kao programeri lakše zaposliti i imati jednoga dana više plaće. No, ovom bi prilikom bilo interesan podatak koliko je trenutačno radnih mjesta otvoreno za programere u našem kraju i u cijeloj zemlji. Ako ste očekivali da stranice HZZ-a vrve oglasima za posao programera, onda ćete se razočarati kad ih otvorite.

Naime, u ovom trenutku ako ukucate u pretraživač HZZ-a riječ 'programer', izbacit će vam se 13 rezultata, s ukupno 24 radna mjesta. No, 2 od tih 13 zapravo uopće nisu oglasi za programera, zatim, 1 se tiče zapošljavanja u Njemačkoj, a još 1 zapravo traži web dizajnera - što i nije programiranje u pravom smislu te riječi. Ukratko, u cijeloj Hrvatskoj poslodavci u ovom trenutku traže 15 programera. U  našoj se županiji traže 2 programera - od čega 1 za stručno osposobljavanje.

Ukoliko se STEM revolucija stvarno provede u našim školama - što bi načelno bilo odlično - posao programera jednoga bi dana moglo tražiti na stotine mladih i obrazovanih ljudi. Budu li i tada u cijeloj zemlji otvorena radna mjesta samo za njih 15-ak - uključujući i ona za stručno osposobljavanje - našem novopečenom programerskom kadru ostat će onda na raspolaganju samo još jedna mogućnost. A to je odlazak u inozemstvo, gdje se programeri uistinu traže puno više i gdje nitko i ne pomišlja da ih dobije na godinu dana za minimalac.

Komentari