Najnoviji podaci

Evo koliko su u prosjeku rasle plaće u Varaždinskoj županiji 

Objavljeno: 09.12.2023. 08:29

Zadnja izmjena: 09.12.2023. 08:29

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome u Varaždinskoj županiji za treće ovogodišnje tromjesečje iznosila je 1.073 eura, što je za 22 eura posto više nego u drugom ovogodišnjem tromjesečju, zadnji su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

To je i za 13,4 posto više nego u trećem tromjesečju lani, ali i dalje niže od hrvatskog prosjeka. Naime, podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je prosječna hrvatska neto plaća za treće tromjesečje bila 1.153 eura ili 13,9 posto viša nego lani. U usporedbi s time, neto plaće u Varaždinskoj županiji u prosjeku su bile za 80 eura niže.

Smanjuje se zaostatak za hrvatskim prosjekom

Ipak, s obzirom da su plaće u Županiji rasle nešto brže u proteklom tromjesečju nego na razini Hrvatske, zaostajanje za državnim prosjekom mrvicu se smanjilo, budući da je krajem prvog tromjesečja dosezalo 89 eura, krajem drugog 84, a sada 80 eura. Nadamo se nastavku trenda smanjivanja tog zaostatka.

Kako ističu iz DZS-a, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Brodsko-posavskoj županiji, za 13,6 posto, a najmanji u Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Zagrebu, za 10,3 posto.

U apsolutnom iznosu, pak, najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1.333 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u visini od 983 eura.

Komentari