Ivanec - "smart city"

FINA USPOREDILA 5 'PAMETNIH GRADOVA' U Ivancu najmanja produktivnost i najniže plaće - a u nečem su i na vrhu

Objavljeno: 30.11.2016. 16:01

Zadnja izmjena: 30.11.2016. 16:01

Foto: Arhiva

Ivanec zajedno sa Zagrebom, Pulom, Umagom i Labinom spada u pet hrvatskih gradova koji su "pretvoreni" u pametne gradove gdje se pruža jedan drugačiji odgovor na ekstremnu urbanizaciju kojoj je svijet izložen zadnjih pedesetak godina. To podrazumijeva i bolje korištenje informatičke tehnologije u organizaciji gradskog života. Financijska je agencija (FINA) upravo objavila analize poslovanja ovih gradova i Ivanec se u svim parametrima nalazi ili na samom vrhu ili na dnu ljestvice naših pametnih gradova. Sasvim je očekivano da su na dnu po broju poduzetnika (205), ali svakako brine podatak da je Ivanec i najgori po pitanju produktivnosti rada od 305 tisuća kuna po zaposlenom - što je dvostruko niže od državnog prosjeka od 762 tisuće kuna.

Plaće debelo ispod prosjeka

Obične građane će svakako još više zabrinuti podatak kojega znaju i po debljini svojih novčanika: Ivanec je sa svega 3744 kn na dnu po prosječnoj neto plaći zaposlenih kod poduzetnika. To je znatno ispod prosjeka u RH od 5019 kuna - da ne spominjemo zagrebački prihod od 5863 kune mjesečno.

Ivanec je, pak, prvi među pametnim gradovima po dva parametra - broju zaposlenih po poduzetniku i ekonomičnosti ukupnog poslovanja poduzetnika. Ovo prvo mjerilo znači da prosječan ivanečki poduzetnik zapošljava 13 radnika, što je posljedica toga da više od pola Ivančana radi u pet velikih tvrtki, poput Ivančice ili Drvodjelca. Prema drugom mjerilu ivanečki su poduzetnici sa 104,84% ekonomičnosti poslovanja iznad ostala četiri pametna grada, kao i nešto malo iznad državnog prosjeka od 103,68%. 

Komentari