KAKO DALJE U OBRTNIŠTVU?

FOTO Gradski odbor HDZ-a organizirao tribinu "Obrtništvo u Varaždinu - simbol ili perspektiva?"

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 12.04.2018. 20:04

Zadnja izmjena: 12.04.2018. 20:04

Foto: Mateja Rak

Gradski odbor HDZ-a Grada Varaždina danas je u dvorani Park Boutique Hotela održao javnu tribinu pod nazivom  "Obrtništvo u Varaždinu - simbol ili perspektiva?".

Na tribini su sudjelovati Ana Mandac, pomoćnica ministrice u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Damir Habijan, predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina, Mario Milak, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije, Boris Kos, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika i Branka Šaško, v.d. predstojnice HZZ, Regionalni ured Varaždin. 

Kako je istaknuto na tribini, sa 31.12.2017 u Varaždinu posluje 35 obrtnika manje nego 2014. godine. Trenutno, u Varaždinu posluje 1366 obrtnika, a zanimljivo je napomenuti kako svi obrtnici bilježe porast osim graditeljstva, a povećava se otvaranje obrta za djelatnost čišćenja zgrada.

- Što se tiče grada Varaždina, već nekoliko godina postoji poduzetnički fond preko kojeg se dodijeljuju sredstva poduzetnicima, ali i obrtnicima, ali bi se ubuduće trebalo razmisliti o nekim drugim načinima financiranja, odnosno da manje obrtnika i poduzetnika dobije više financijskih sredstava - objasnio je Habijan.

Što sa zapuštenim prostorima i parkiranjem?

Kako je napomenuo na tribini, jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja jest što sa zapuštenim prostorima u gradu. Kako je rekao, najviše takvih prostora je u vlasništvu države, a neke su i privatno vlasništvo. Prema njegovim riječima, radi se na tome da se zajedno s državom i privatnim vlasnicima surađuje na tome kako prostore vratiti u funkciju. Mario Milak je pak vezano za tu temu dao ideju kako bi grad trebao ustupiti obratnicima iste ''branše'' prostore tj. urede, a oni bi zauzvrat mogli obnoviti te prostore. 

Inače, dotakli su se teme i parkiranja u centru, a Habijan je rekao kako postoji ideja da vozači manje plaćaju parkiranje ako su nešto kupili u gradu, ali da je sve to još uvijek na ideji.

Komentari