zabrinuti građani

Foto - Ljudi i pred varaždinskom Sberbankom, evo što će se dogoditi s kreditima

Objavljeno: 28.02.2022. 12:43

Zadnja izmjena: 28.02.2022. 13:57

Rat u Ukrajini ugrozio je likvidnost Sberbanke te su brojni građani već krajem prošlog tjedna pohrlili u poslovnice kako bi podigli novac, a red građana stvorio se i ispred varaždinske poslovnice.

Kako prenose mediji, Sberbanka koja je krajem prošle godine imala imovinu od 13,6 milijuna eura, sa svojom hrvatskom i slovenskom podružnicom, posljednjih je dana doživjela veliki odljev depozita i vjerojatno neće moći platiti sve svoje obaveze, kao ni dugove. Ipak, kako je navedeno u priopćenju HNB-a, neovisno o konačnoj odluci o sudbini banke, depoziti klijenata Sberbank osigurani su do 100 tisuća eura te je više od 90% deponenata u Sberbank zaštićeno. Iz Sberbanke jutros potvrdili da će klijenti tijekom moratorija moći raspolagati iznosima do 7.280 kuna dnevno te da se ništa neće mijenjati s građanima koji u toj banci imaju kredite.

- Vjerojatno neće doći do najcrnjeg scenarija, do propasti banke u smislu stečaja. Da slučajno i dođe, hrvatski sustav osiguranja depozita je više od 20 godina dobro kapitaliziran, ima potrebna stručna znanja i mi smo spremni zaštititi građane i njihove depozite. Nema razloga za zabrinutost - rekla je direktorica Hrvatske agencije za osiguranje depozita Marija Hrebac za N1.

Također je dodala i kada bi, ukoliko i dođe do propasti banke, građani mogli dobiti svoj novac.

- Ukoliko se ne bi uspjela provesti sanacija, ukoliko bi regulatorna, nadležna tijela donijela odluku da banka treba u stečaj, u trenutku otvaranja stečajnog postupka, u roku od pet do sedam dana Agencija će pripremiti sva sredstva i staviti ih na raspolaganje svim klijentima. Isto tako, ako banka ne bi mogla izvršavati obaveze, opet se aktivira isti sustav osiguranja depozita - rekla je za N1.

Komentari