113,6 milijuna eura

Foto - Potpisan ugovor o privremenom sufinanciranju projekta sustava odvodnje i pročistača

Objavljeno: 15.04.2024. 15:36

Zadnja izmjena: 15.04.2024. 15:36

Foto: Lidija Filipović

U Varaždinu je danas potpisan Ugovor o privremenom sufinanciranju projekata "Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin".

Ugovor su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Varkoma Bruno Ister, a potpisivanju je nazočio i direktor VGO za Muru i Gornju Dravu Milan Rezo. Ukupna vrijednost projekta iznosi 113,6 milijuna eura, a do sada je iskorišteno 72,86% bespovratnih EU sredstava. 

-  Ovo je izuzetno značajan ugovor koji omogućava financiranje između dva programa: završetka stare i početka nove kohezije. Stvorio se zrakoprazni prostor zbog čega je potrebno ishoditi niz dokumenata kako bi se obnovili svi podaci za novi VKK kojim ćemo financirati uređaj za rekonstrukciju i dogradnju. Započeli su radovi na projektiranju pročistača i istražni radovi. Izrada glavnog projekta trebala bi biti gotova do srpnja, nakon čega slijedi ishođenje građevinske dozvole do jeseni, a nakon toga slijede građevinski radovi - istaknuo je Ister.

'Priključilo se 40.000 stanovnika'

Prije oko mjesec dana potpisan je ugovor o izgradnji, dodaje Đuroković, a ovim se ugovorom omogućava daljnja financijska dinamika na projektiranju.

- Značenje tog projekta najviše vide građani područja Aglomeracije Varaždin. Na sustav se priključilo 40 tisuća stanovnika, iskopano je 244 kilometara kanalizacijskih kolektora, a kruna izgradnje bit će izgradnja pročistača. Ukupna ulaganja su 157 milijuna eura na području Županije, a sve za zdraviji život sugrađana i zaštitu okoliša - rekao je.

Komentari