tribina u varaždinu

FOTO: Sjever ostaje bez najmanje 20.000 radnika - prezentirane mjere Ministarstva gospodarstva

Objavljeno: 26.02.2019. 07:24

Zadnja izmjena: 26.02.2019. 07:24

Foto: Viktor Hranić

Jadranski dio Hrvatske generira 80% ukupne štednje, a sjeverni dio Hrvatske izvozi 85% svega što proizvede. Prema tome smo vodeći u Hrvatskoj, a uskoro će biti poznato jesmo li u izvozu pretekli i Zagreb.

>>Država od sada plaća 54.000 kuna ako upišete dijete u obrtničko zanimanje

Podaci su to koji su se mogli čuti na sinoćnjoj tribini Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta održanoj u Varaždinu, kojom prilikom su organizatori i lokalni gospodarstvenici istaknuli probleme s kojima se suočavaju.

Tako se moglo čuti kako bismo u sljedećih 20-ak godina mogli izgubiti između 20 i 30 tisuća radnika, a zbog zaostajanja u robotizaciji permanentno nam opada i produktivnost. Izvoznici bilježe gubitke zbog tečaja, zbog čega su se predložene i neke konkretne kompenzacijske mjere.

Tko će biti izbrisan?

- Imamo javna poduzeća poput HEP-a koji je sada podigao cijene 27 posto. Mislim da ima prostora za kompenzaciju – rekao je Dragutin Gotić, vlasnik drvno prerađivačke industrije „Kircek“, ujedno organizator tribine ispred HDZ-a.

-  Bilježimo slab interes za edukacije koje organiziramo, a onaj koji u sljedećih 5-7 godina neće ući u procese automatizacije i robotizacije, biti će jednostavno izbrisan. Treba iskoristiti natječaje Ministarstva – rekao je Dragutin Gložinić ispred županijske Gospodarske komore.

Državni tajnik Mario Antonić najavio je daljnje rasterećenje od parafiskalnih nameta već ove godine, a sljedeće godine – novo rastarećenje plaća. "Ove godine kroz strukturne fondove preko našeg Ministarstva biti će raspisano preko milijardu kuna natječaja", naglasio je državni tajnik, pozvavši okupljene da to iskoriste.

Činovnička logika

Predstavnici ministarstva pred okupljenima su priznali kako se suočavaju i s problemima unutar vlastitih redova u državnoj admninistraciji. „Kaže mi jedan kolega kako nema tog problema koji se sam od sebe ne riješi za vrijeme dok stoji u ladici“, primjer je koji je pred okupljenima navela Horvatova pomoćnica Ana Mandac.

 

Komentari