FOTO: U bivšem "Boru" pokrenuta proizvodnja, Požgaj do jeseni planira zaposliti 80 radnika

galerija-images/bor novi marof

Objavljeno: 29.04.2015. 13:17

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Siniša Sović

Društvo Massive Wood d.o.o, članica Požgaj Grupe, pokrenulo je proizvodnju namještaja u iznajmljenim pogonima novomarofskog Bora. Do sada je, zaposleno 23 djelatnika i u pogon je puštena linija za primarnu proizvodnju...

Podsjetimo, Uprava tvrtke Požgaj d.o.o., članice grupacije Nikole Požgaja, u veljači je najavila nužne radove i prvi val investicija da bi se prostor tvornice Bor ponovno priveo svrsi.  Društvo koje je u zakupu lokacije tvrtke  Bor d.d. u stečaju, je Massive Wood d.o.o. Riječ je, kako doznajemo od Nikole Požgaja, o novoosnovanom društvu unutar Požgaj Grupe, za segment proizvodnje namještaja.

- Na lokaciji Novi Marof, društvo je angažirano u procesima sanacije svih proizvodnih pogona, koji su u svakom segmentu bili u derutnom stanju (propuštanje krovova, sanacija kotlovnice i sustava grijanja, sanacija električnih instalacija i drugog). Predviđamo da će proces sanacije trajati do konca mjeseca svibnja, s ulaganjima većim od pola milijuna kuna – naglasio je Požgaj dodavši da će se tada stvoriti uvjeti za pokretanje proizvodnje i zaposlenost u segmentu proizvodnje namještaja.

Do sada, u Novom Marofu je zaposleno ukupno 23 djelatnika i u pogon je pustena linija za primarnu proizvodnju, čije resurse koriste za preradu sirovine potrebne za proizvodnju unutar ukupnog sistema Grupe Požgaj, koja danas posluje na osam lokacija u RH, te ukupno zapošljava vise od 750 djelatnika.

U nastavak proizvodnje od dana zakupa Bora, investirano je preko 750 tisuća kuna u ulaganja u sanaciju pogona, te rashode za zaposlene.

- U primarnom dijelu proizvodnja se odvija na postojećim strojevima koje smo detaljno reparirali, dok u dijelu proizvodnje namještaja do sada nismo dopremali i instalirali novu tehnologiju iz razloga što nismo do kraja s potencijalnim kupcima definirali proizvode. U svakom slučaju, kod pokretanja proizvodnje namještaja (predviđeno za jesen 2015.) bit će potrebno uložiti 250.000 eura u najnužniju novu tehnologiju. To je nužno kako bi se novom tehnologijom dobio efekt produktivnosti koji je uvijet da sama proizvodnja održava minimalne marže – pojasnio je Požgaj.

Ukupno bi u proizvodnim pogonima u Novom Marofu trebalo raditi čak 80 zaposlenika.

- Tridesetak radnika do kraja svibnja angažirano je u primarnoj preradi. Dakle, uz postojeća 23, bit će dodatno zaposleno još 7 radnika, te još 50 radnika na jesen, u segmentu proizvodnje namještaja kada se za to steknu uvjeti – kaže vlasnik tvornice koju su inicijalno iznajmili na šest mjeseci.

Požgaj grupa još uvijek razmišlja i o njezinoj kupnji.

- Za sada proces sanacije ide sukladno planu, sa nešto većim ulaganjima od očekivanih s obzirom da je zatečeno stanje daleko lošije od očekivanog. Tvornicu želimo zadržati u najmu minimalno do okončanja stečajnog postupka, s tendencijom njezine kupnje u procesu stečaja – tvrdi Požgaj i dodaje da su u tijeku razgovori i pregovori s kupcima iz Njemačke i Austrije, na čija će se tržišta proizvodi plasirati.

Iz Požgaj Grupe doznajemo i to da podršku lokalne samouprave nisu prepoznali, ali ih ta činjenica, s obzirom na iskustvo u poslovanju - nije iznenadila.

{gallery}bor novi marof{/gallery}

Komentari