FOTO: Varaždinski poduzetnici, obrtnici i gospodarstvenici na Poslovnom uzletu

galerija-images/poslovni uzlet varazdin

Objavljeno: 13.03.2015. 12:30

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Nikola Kokotec

Edukacija srednjih i malih poduzetnika i obrtnika kako bi se povećala i unaprijedila njihova konkurentnost na tržištu te ih usmjerila na najbolji način kako doći do sredstava za pokretanje ili nadogradnju njihovih poduzeća, ciljevi su projekta Poslovni uzlet što se danas provodi u varaždinskoj Gradskoj sportskoj dvorani na Dravi.

Projekt je pokrenuo portal Poslovni dnevnik, a vrijednost projekta prepoznalo je Ministarstvo poduzetništva i obrta, kao i mnogi gradovi domaćini u kojima se konferencija održava.

- Današnja manifestacija dio je projekta Poslovni uzlet kojeg je portal Poslovni dnevnik pokrenuo 2013. godine. Prošle smo godine održali šest edukativnih konferencija namijenjenih malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima. Kroz njih je prošlo preko sedam tisuća poduzetnika. Ove godine imamo dogovorene 23 konferencije u 23 hrvatska grada, što je značajan napredak i dokaz da su naši partneri i domaćini prepoznali važnost ovog projekta - rekao je Mislav Šimatović, glavni urednik portala Poslovni.hr.

Projekt omogućava malim i srednjim poduzetnicima nova znanja, bolju konkurentnost, mijenja percepciju naših obrtnika i poduzetnika.

- Ministarstvo je ovaj projekt prepoznalo još 2013. godine jer pridonosi boljoj percepciji naših poduzetnika i stvara pozitivnu poduzetničku klimu. Ministarstvo također prati takva kretanja kroz neke zakonske regulative, kao što je Izmjena i dopuna zakona o PDV-u, zatim poticanje razvoja malog gospodarstva. Sve to pokazuje da naši mali i srednji poduzetnici i gospodarstvenici imaju najstabilnije rezultate i pokazuju da su najžilaviji subjekti gospodarstva u našoj zemlji - istaknula je Nadica Žužak pomoćnica ministra poduzetništva i obrta na današnjoj konferenciji.

Konferencijska dvorana Gradske sportske dvorane na Dravi bila je u potpunosti popunjena srednjim i malim poduzetnicima i obrtnicima s područja Varaždinske županije, ali u publici je bilo i mnogo mladih koji tek kreću u svoje poslovne pothvate. Sudionicama konferencije Poslovni uzlet obratili su se i gradonačelnik Varaždina Goran Habuš te Alan Košić, zamjenik varaždinskog župana, koji su podržali ovaj projekt.

- Ovaj projekt je potreban i moguć. Grad Varaždin je upravo jučer donio jednu odluku koja će omogućiti stvaranje poduzetničke i industrijske zone u istočnom dijelu grada tako da ćemo imati što ponuditi i investitorima. Donijeli smo i odluku da se krene s javnim pozivom za iskaz interesa za aerodrom da se pokrene i ta zona. Ukoliko to uspijemo napraviti ove godine, otvara se jedna velika i dobra poslovna mogućnost za Grad Varaždin - rekao je gradonačelnik Goran Habuš i još jednom zahvalio Poslovnom dnevniku što su pokazali interes da projekt Poslovni uzlet održe i u Varaždinu.

Dožupan Alan Košić još je jednom naglasio kako je projekt došao u pravu županiju, s obzirom da nosi titulu najtransparentnije županije, ali i s najvećim indeksom konkurentnosti, odmah iza grada Zagreba.

- U ovom trenutku u Varaždinskoj županiji poduzeća nude preko tristo radnih mjesta u poduzetničkim zonama. S obzirom na 2013. godinu, nezaposlenost je u našoj županiji pala za 23 posto, Županija sufinancira i kamate poduzetničkim kreditima od 2 posto, raspisat će se i natječaj za energetsku učinkovitost obiteljskih domaćinstava, a uskoro kreću i kohezijski i strukturni fondovi za koje ćemo biti spremni s projektima - naglasio je dožupan Kišić.

Grad Varaždin priprema se i za veliki projekt Europske prijestolnice kulture 2020., o čemu je prezentaciju održao Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin koji je naglasio da možda na prvu kandidatura za EPK 2020. nema baš veze s Poslovnim uzletom i poduzetnicima, ali da kad se zagrebe površina, ukoliko se dobije kandidatura, otvaraju se mnoge perspektive upravo za razvoj poduzetništva, obrta i malih gospodarstava.

Kroz današnji dan održavat će se radionice na kojima će poduzetnici, obrtnici i gospodarstvenici moći saznati sve što ih zanima vezano pravi poslovni uzlet, kako najbrže i najjeftinije do financijskih sredstava. Besplatne radionice će se u našoj županiji održavati i u Ivancu i u Ludbregu, tako da će oni koji danas nisu mogli, imati priliku i tamo sudjelovati na Poslovnom uzletu.

{gallery}poslovni uzlet varazdin{/gallery}

Komentari