oznaka zemljopisnog podrijetla

Varaždinsko bučino ulje ušlo u procese zaštite za bolju prepoznatljivost

Udruga "Varaždinsko bučino ulje" je u suradnji s Varaždinskom županijom pokrenula postupak zaštite naziva "Varaždinsko bučino ulje" oznakom zemljopisnog podrijetla
Objavljeno: 12.03.2019. 11:28

Zadnja izmjena: 12.03.2019. 11:36

Foto: Dario Jurčević

Udruga "Varaždinsko bučino ulje" je u suradnji s Varaždinskom županijom pokrenula postupak zaštite naziva "Varaždinsko bučino ulje" oznakom zemljopisnog podrijetla, a na današnjoj presici o važnosti pokretanja govorili su župan Radimir Čačić te tajnica udruge Andreja Petrović.

Nakon što su Varaždinski klipići, Varaždinsko zelje i Zagorski puran dobili zaštitu zemljopisnog podrijetla, Varaždinska županija ulaskom u procese zaštite isto očekuje i za bučino ulje. 

- Nesretni smo što još s tri županije dijelimo prvo mjesto u Hrvatskoj po proizvodnji, želimo biti sami na vrhu, a za to nam treba četvrti zaštićeni proizvod. Županija je 1 posto europske proizvodnje bučinog ulja. Mi smo u europskim razmjerima ozbiljan proizvođač, kvaliteta je vrhunska i do sada je kao takva prepoznata. - rekao je župan Čačić.

Zaštitom do bolje prepoznatljivosti

Što ova zaštita znači za proizvođače objasnila je tajnica udruge 'Varaždinsko bučino ulje' Andreja Petrović: "Za proizvođače to znači prepoznatljivost na tržištu. Kad imate zaštitu na europskoj razini, onda se lako možete predstaviti i ozbiljnije vas u svakom slučaju kupac shvaća. Za kupca to znači da zna podrijetlo proizvoda i da zna kakva je kvaliteta u pitanju."

Komentari