Udruga trgovine i logistike

Foto - Prvi kongres Udruge trgovine i logistike, Čupić: 'Bez trgovine i logistike nema hrane'

Objavljeno: 19.09.2023. 12:42

Zadnja izmjena: 19.09.2023. 12:49

Foto: Boris Matijašec

U organizaciji Udruge trgovine i logistike danas je u Zagrebu održan 1. Kongres trgovine i logistike na kojem je bilo riječi o zabrani rada nedjeljom, nedostatku radne snage, (ne)povoljnoj mikro i makroekonomska klimi, opadanju kupovne moći potrošača i ostalih utjecaja na sektor trgovine i logistike.

Program 1. Kongresa trgovine i logistike naziva "Koja je budućnost trgovine i logistike?" obuhvatio je aktualne teme kao što su mikro i makroekonomska analiza sektora trgovine, zakonska (pre)reguliranost trgovine te kako je unaprijediti, tržište rada, e-commerce, izazovi industrije logistike, kako biti drugačiji od onih koji žele biti drugačiji i slično. Na kongresu su sudjelovali predstavnici sektora i državnih institucija koji su održali stručne panele s naglaskom na bitna pitanja i izazove s kojima se sektor trgovine i logistike susreće.

- Situacija u trgovini već godinama nije jednostavna. Unutar same sebe ona je izložena velikoj konkurenciji e-trgovine, što je dovelo do problema na tržištu, a velik su utjecaj imali i pandemija, rat i inflacija. Moramo shvatiti da smo mala zemlja s malo industrije i velikim uvozom, tako da velik dio problema leži van naših ruku. Trgovina i logistika su jedan od najbitnijih sektora djelatnosti jer bez njih nema hrane. Uz aktualne teme, imali smo i splet tema okrenutih prema budućnosti - rekao je predsjednik Udruge trgovine i logistike Denis Čupić.

'Trgovci nisu negativci'

Kako je dodala dopredsjednica Udruge Ana Babić, trgovina je važan stup našeg gospodarstva, dok se najveće regulative i restrikcije nameću upravo u tom sektoru.

- Nadamo se da ćemo kongresom pokrenuti dijalog između institucija i trgovaca te da ćemo ukazati na nešto što već desetljećima traje, a to je tretiranje trgovaca kao negativaca, dok oni čine gotovo 20 posto našeg BDP--a, a 15 posto zaposlenih dolazi iz trgovine. Cilj kongresa je pokazati javnosti da trgovac nije negativac - rekla je.

Potpredsjednik Nadzornog odbora Orbico Grupe Stjepan Roglić istaknuo je kako se državna regulativa, kada krene, ne odnosi samo na jednog članak čitavog lanca.

- To ne obuhvaća samo maloprodaju već i distributere i proizvođače. Svi mi koji smo međusobno partneri i konkurenti moramo biti ti koji će tome doskočiti, koji će biti na raspolaganju i Vladi i potrošaćima koji regulativu dovode do kraja - zaključio je.

Komentari