OPG Mekota

Foto - Župan Stričak upoznao se sa sve popularnijim uzgojem škotskog goveda

Objavljeno: 04.04.2024. 10:50

Zadnja izmjena: 04.04.2024. 10:55

Škotsko visinsko govedo unazad nekoliko godina krasi i pašnjake u mjestu Črešnjevo, a s obzirom da njegov uzgoj postaje sve popularniji te privlači sve više pažnje, varaždinski župan Anđelko Stričak posjetio je imanje obitelji Mekota te se uvjerio u aktivnosti i rad te obitelji, koja se bavi i uzgojem fajferica, crnih slavonskih svinja.

Župan Stričak pohvalio je rad i entuzijazam te obitelji, koja ulaže svoje vrijeme i financijska sredstva u uzgoj ove zanimljive vrste goveda, priopćeno je iz Varaždinske županije.

- Koliko sam imao prilike čuti, takva vrsta goveda popularnija su u Sloveniji i Austriji, ali polako se počinju uzgajati i kod nas. Kažu da je meso izuzetno dobro, a goveda imaju karakterističan izgled pa svakako izazivaju pažnju. Prije tri tjedna raspisali smo javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi pa još jednom pozivam sve poljoprivredne proizvođače, naravno i OPG Mekota, da prouče javni poziv i jave se na njega - rekao je župan Stričak.

Meso škotskog goveda iznimne kvalitete

Vlasnica OPG-a Silvija Mekota istaknula je da škotsko govedo nije pretjerano zahtjevno za uzgoj, a meso mu je iznimne kvalitete.

- Moram istaknuti kako se za ova goveda od milja kaže i da su žive kosilice. Iako ne jedu one samo travu, već za njih moramo pripremiti i do 150 velikih bala sijena - rekla je Mekota, inače učiteljica matematike u Osnovnoj školi Vidovec i članica u općinskom vijeću Općine Beretinec.

Komentari