IT GRAD

Gdje Varaždin može vidjeti priliku za razvojem

Objavljeno: 10.08.2021. 08:07

Zadnja izmjena: 10.08.2021. 08:07

Foto: Arhiva

Da se Varaždin zadnjih godina zalaganjem grada u suradnji s akademskom zajednicom pretvara u IT grad, govore razna istraživanja i brojke. Varaždin je izrazito dobro optički i prometno povezan s ostatkom Hrvatske, a svojim neprekidnim radom na poboljšanju gospodarskog rasta i razvoja regije zauzeo je stratešku poziciju u smislu sjeverozapadnih vrata Hrvatske.

Da bi IT sektor postao jedan od najjačih stupova lokalnog gospodarstva u budućnosti, potrebne su privatne domaće i strane investicije i daljnja suradnja akademske zajednice. Pametnim porezima za IT sektor, privukle bi se tvrtke za razvoj softvera, ali i video igara kao i sve važnije industrije, gdje spadaju i casino igre. Prema podacima financijske agencije, IT djelatnosti na području županije obuhvaća ukupno 150 tvrtki, što Varaždinsku županiju smješta u vrh informatičke Hrvatske, bok uz bok sa Zagrebom i Zagrebačkom županijom koja zauzima vodeće mjesto. Govoreći o brojkama, jedna tvrtka u prosjeku zapošljava minimalno 5 zaposlenika, ali bitno je istaknuti da u IT sektor županije ne treba ubrajati isključivo registrirane tvrtke i zaposlenike jer na tržištu postoji veliki broj „freelancera“ koji svojim radom za inozemno tržište godišnje zarađuju iznimno zadovoljavajuće iznose. Većinom se radi o mlađim i tek diplomiranim informatičkim stručnjacima proizašlima s Fakulteta organizacije i informatike (FOI) koji se trenutno ističe kao jedna od najvećih informatičkih obrazovnih ustanova u Hrvatskoj.

Tehnološki park kao inkubator informatičke tehnologije

Utjecaj FOI-ja na grad Varaždin već desetljećima je osim stručnoga i društveno-politički, a fakultet sada ima sve snažniji utjecaj na razvoj IT sektora te je suradnja s poslodavcima sve intenzivnija. Najveći problemi s kojima se susreće su kako stvoriti što veći broj stručnog kadra, više vlastitog prostora kako bi omogućio više uspješnih projekata i ono najvažnije - kako spriječiti ‘odljev mozgova’ s čime se susrećemo dugi niz godina u cijeloj zemlji. Najbolji primjer uspješnog rješavanja problema je rekonstrukcija Tehnološkog parka osnovanog 2007. godine čime su dobiveni novi sofisticirani prostori za inovativne tvrtke i za pojedince. Upravo je on najveći inkubator informatičke tehnologije, informatičkih radnih mjesta i uz FOI i Sveučilište Sjever sa sigurnošću pretvara Varaždin u informatički grad. Tehnološki park Varaždin uvelike doprinosi stvaranju boljeg poslovnog okruženja za osnivanje i razvoj poduzeća u samom gradu Varaždinu i općenito na sjeveru Hrvatske. Projekt rekonstrukcije i opremanja sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj uz sudjelovanje sredstava grada Varaždina, a kao rezultat park je na površini od preko 4 tisuće četvornih metara dobio modernu poslovnu zgradu s 26 ureda razreda A+ i 49 ureda razreda A, virtualni ured, coworking, sobe za sastanke te prostore za evente, radionice i predavanja idealne za manje i srednje poduzetnike koji su oduvijek bili kralježnica hrvatskog gospodarstva. Odlična vijest je da start-upove u Tehnološkom parku u velikoj mjeri pokreću upravo FOI-jevi studenti nakon završetka studija.

Primjer uspjeha kroz sinergiju

Sinergijskim djelovanjem grada, akademske zajednice i tvrtki partnera, producirajući uspješan kadar i zapošljavajući ga na području grada i županije, Varaždin ima jedinstvenu priliku stvoriti još jači utjecaj na razvoj IT industrije i istaknuti se kao legitiman primjer uspješne prakse. S obzirom na to da Hrvatskoj općenito nedostaju prostori gdje možete ostvariti učenje kroz rad i obrnuto, Varaždin treba nastaviti svoja zalaganja s kojima je postavio temelj uspješnog studiranja i poslovanja transformacijskim inicijativama na području informacijsko-komunikacijske tehnologije i digitalnog marketinga.

Komentari