Generator duga prema državi i radnicima - tek 50-ak tvrtki

Objavljeno: 22.04.2011. 11:26

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Uskoro uvid tvrtki koji ne isplaćuju plaću, onemogućavanje osnivanje novih tvrtki ako poslodavac nije podmirio sve obveze, a višemjesečnih blokada više neće biti.

Problem prisutan 20 godina u zemlji vezan za neisplatu plaća radnicima i plaćanje obveza prema državi predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca pokušavaju ubrzano riješiti, u mjesec dana održali su dva sastanka na tu temu, a nakon današnjeg četvorosatnog razgovora zaključeno je da je najveći izvor tog problema 50 do 100 tvrtki u zemlji u kojima je zaposleno osam do 15 tisuća radnika te da se za njih treba pronaći rješenje kroz restrukturiranje, stečaj ili likvidaciju.

GSV će u roku od sedam dana osnovati posebu stručnu radnu skupinu koja bi trebala izraditi modalitete financiranja onih koji ne primaju plaću. Naime, na prošloj sjednici jedna od ideja pojedinih sindikalaca bilo je osnivanje jamstvenog fonda u tu svrhu, od čega se, potvrdio je i danas predstavnik sindikata Mladen Novosel ne odustaje.

No, nakon tog prijedloga prije oko mjesec dana, izvor u Vladi potvrdio nam je da takva mogućnost ne dolazi u obzir 'jer za takvo što nema novaca, a to bi ujedno značilo i povratak u socijalizam.Nije isključeno i osnivanje Radničke komore, koju primjerice ima Austrija. Porezna uprava, Fina i Regos će uz banke, prema prijedlogu, morat osigurati tehničke pretpostavke za brzu razmjenu podataka iz kojih bi se vidjelo tko neredovito isplaćuje plaću te potom poduzele mjere prisilne naplate.

Zaključak je da tvrtke više neće moći biti mjesecima u blokadi, nego će morat u stečaj. Iste će institucije, porezna uprava, Regos i Fina, učiniti tehničke pretpostavke kako bi radnici dobili uvid u stanje uplata u I stup, a ne samo II stup mirovinskog osiguranja. GSV predlaže i osnivanje call centra u Poreznoj upravi gdje će radnici moći prijaviti neregulirasnot pri isplati plaća. Ministarstvo pravosuđa pripremit će pak odgovorajuće zakone i propise najkasnije do kraja ljetnog zasjedanja Sabora kojim bi se poduzetnicima s nepodmirenim dugovanjima prema radnicima onemogućilo osnivanje novih tvrtki.

GSV je na današnjoj sjednici dao I svoje mišljenje vezano za nedavno donesen Zakon o posebnoj mjeri naplate poreznog duga kojim se omogućava poduzetnicima koji zbog krize nisu uspjeli plaćati obveze prema državi mogu ih reprogramirati. Tako GSV smatra da bi poduzetnici trebali u roku 90 dana izvršiti kvalitetnije restrukturiranje obveza prema državi I obavljati isplatu plaća I uplatu poreza i doprinosa, te da državne institucije nakon tog roka provesti sankcioniranje poslodavaca koji neredovito plaćaju poreze i doprinose, odnosno onih koji isplaćuju samo neto plaću.Sve mjere trebale bi se obaviti do 1. rujna, a ako se analizom utvrdi da nisu dali željene rezultate predložit će se daljnje unapređenje.

Komentari