George Soros: Kako spriječiti novu Veliku depresiju

Objavljeno: 30.09.2011. 16:02

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: earstohear.net

'Kako zaustaviti Veliku depresiju', naslov je analize koju je George Soros napisao za Financial Times, a u kojoj kontroverzni investitor analizira zabrinjavajuće stanje globalnog gospodarstva, piše index.

Financijska tržišta guraju svijet prema novoj Velikoj depresiji, mišljenja je Soros, a ona će imati nesagledive političke posljedice.

- Vlade, posebno europske, izgubile su kontrolu nad situacijom. Moraju ponovo steći tu kontrolu i moraju to učiniti odmah - rekao je.

Da ne bi sve ostalo samo na frazama, Soros je predložio tri konkretne mjere za kojima eurozona, prema njegovom sudu, mora hitno posegnuti. Pri tom, ključnu ulogu ima Europska središnja banka.

- Najprije, vlade eurozone moraju se dogovoriti oko principa novog sporazuma kojim će stvoriti zajedničko ministarstvo financija. U međuvremenu, velike banke moraju staviti pod upravljanje Europske središnje banke (ECB), a zauzvrat im dati privremena jamstva i omogućiti rekapitalizaciju. Treće, ECB mora omogućiti zemljama poput Italije i Španjolske privremeno refinanciranje njihovog duga uz vrlo niske troškove - tvrdi Soros.

Ova tri koraka, vjeruje investitor, umanjila bi paniku na financijskim tržištima i omogućila Europi dovoljno vremena da razvije strategiju gospodarskog rasta bez koje se dužnička kriza dugotrajno ne može riješiti.

Bankrot Grčke je realna opasnost

Soros shvaća da je najkontroverzniji njegov prvi prijedlog, zajednička europska riznica, svojevrsni ekvivalent ministarstvu financija. No, ustanova kakvu on predlaže bila bi samo izvor sredstava za države članice i odlučivala na koji će se način ta sredstva trošiti. Soros vjeruje da i u ovu ulogu može uskočiti ECB, uz pomoć sredstava iz Europskog fonda za financijsku stabilizaciju (EFSF).

To bi zahtijevalo stvaranje nove europske agencije, koja bi omogućila suradnju između EFSF-a i ECB-a. Takav bi potez prije svega morao prihvatiti njemački Bundestag, a zatim vjerojatno i ostale članice eurozone. Radi se o procesu koji ne može biti obavljen preko noći i upravo zato Soros napominje nužnost hitnog povlačenja odlučnih poteza.

- Najvažnije je odmah postaviti temelje za sprečavanje širenja zaraze koja bi nastala potencijalnim bankrotom Grčke. Dvije skupine su najizloženije tom scenariju: banke i državne obveznice u zemalja poput Italije i Španjolske. Njih Europa mora zaštititi - zaključuje Soros.

Izvor: index.hr

Komentari