Glavna djelatnost u županiji bilježi blagi oporavak, a ovo su četiri vodeća veleprodajna igrača

Objavljeno: 18.12.2015. 09:44

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:08

Foto: ilustracija

Budući da je trgovina glavna djelatnost u Varaždinskoj županiji, istražili smo ulogu veleprodajnih igrača koji su, gledajući općenito, nasuprot trenda opadanja uloge malih trgovina, čak i u godinama krize bilježili trend rasta...

Naime, u Varaždinskoj je županiji u 2014. godini, prema podacima FINA-e, bilo je prisutno 8.420 pravnih osoba, od toga 4.543 trgovačkih društava. Prema aktivnostima, u trgovini na veliko i na malo; popravku motornih vozila i motocikala bilo je registrirano 2.041, ali od toga gotovo dvostruko manje aktivnih. U Hrvatskoj je, pak, više od četvrtine poduzetnika registrirano u toj djelatnosti, a tek ove godine, nakon sedmogodišnje krize, zabilježen je blagi oporavak. 

Ovo su četiri vodeće veleprodaje u Varaždinskoj županiji:

1. Magma 

Poduzeće Magma je distributer alkoholnih i bezalkoholnih pića, kave i kavovina, duhanskih proizvoda te snack programa za ugostitelje. Sjedište je u Varaždinu, a poduzeće je u posljednje klijentima nudi i usluge marketinške i logističke podrške, poput “party” aktivnosti kojima je cilj privući goste u ugostiteljske objekte. U 2014. godini ostvarena je neto dobit od 1.330.700 kuna te je prosječna plaća bila 4.334 kuna.

2. Comet

Osnovna djelatnost tvrtke Comet iz Novog Marofa je veletrgovina alata i opreme. Jedna je od vodećih distributera ručnih, električnih alata i pribora namijenjenih industriji i obrtništvu. Svoje proizvode distribuiraju na području cijele Hrvatske te za zainteresirane klijente imaju i web shop. Neki od brendova u njihovoj ponudi su: Unior, Hitachi, Bosch, Rodcraft i Rems. Prosječna je plaća 4.648 kuna, a s neto dobiti tvrtka je jedna od vodećih u županiji - 8.279.200 kuna.

3. Farmex 

Još jedan u nizu specijaliziranih veleprodavača bila je i tvrtka Farmex d.o.o. iz Varaždina Tvrtka se bavi veleprodajom, distribucijom, zastupanjem i promocijom farmaceutskih i kozmetičkih brandova na hrvatskom tržištu. Dobit je u 2014. godini iznosila 425.300 kuna, a prosječna plaća bila je 5.881 kuna.

4. Helcom Trade 

Helcom Trade d.o.o. bavi se distribucijom i prodajom boja i lakova za profesionalnu i osobnu upotrebu. Kao distributeri kemijske industrije, nude rješenja za zaštitu i dekoraciju: drveta, metala, betona, unutarnjih i vanjskih zidova (fasadne boje i žbuke), te specijaliziranih premaza za osobna i gospodarska vozila. Dobit je u 2014. godini bila 34.000 i prosječna plaća 4.547 kuna.

Komentari