val poskupljenja

Gorivo ponovno poskupjelo, ovo su nove cijene od ponoći

Inače, Vlada je na rast cijena goriva reagirala s dvije uredbe kojima je fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata na osnovni eurosuper i eurodizel te na plavi dizel, a privremeno je smanjila i trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo...
Objavljeno: 26.04.2022. 08:36

Zadnja izmjena: 26.04.2022. 08:36

Na većini benzinskih postaja litra osnovnog benzina eurosuper 95 od utorka se prodaje po 12,36 kuna, što je 17 lipa više nego dan ranije, kada je stajala 12,19 kuna za litru, dok je litra osnovnog eurodizela skuplja za 34 lipe, a više su i cijene premium goriva.

Kako prenosi Index, cijena osnovnog eurosupera 95 na benzinskim postajama INE, Petrola, Croduxa, Tifona i još nekih distributera od danas u ponoć iznosi 12,36 kuna, a još je veći rast cijene osnovnog eurodizela, koji na većini benzinskih postaja od danas stoji 13,04 kune, dok je još jučer bio 12,70 kuna. Stoga, zbog novog poskupljenja goriva, prosječni spremnik benzina od danas je skuplji za 8,5 kuna, a dizela za 17 kuna. 

Inače, Vlada je na rast cijena goriva reagirala s dvije uredbe kojima je fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata na osnovni eurosuper i eurodizel te na plavi dizel, a privremeno je smanjila i trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo. Uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ukupna marža za dizelsko i benzinsko gorivo fiksirana je na 75 lipa po litri, a na plavi dizel na 50 lipa po litri. 

Izmjenama Uredbe država je na rok od 90 dana smanjila trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo, i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva. Na osnovu tih mjera Vlada je procijenila da će se rast cijena osnovnog eurosupera i eurodizela uspjeti zadržati u rasponu od 80 lipa do 1,20 kuna po litri, dok bi bez tih mjera realni tržišni porast iznosio oko dvije kune.

Komentari