Gospodarska komora: Održan seminar o slobodnom pružanju usluga u EU

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 28.01.2013. 18:34

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

U sklopu ciklusa predavanja "Poslovanje u EU", danas je u Županijskoj gospodarskoj komori varaždinskim gospodarstvenicima predstavljeno novo temeljno pravo Europske nije – slobodno pružanje usluga.

O ovoj aktualnoj temi govorila je Barbara Schennach iz Gospodarske komore Republike Austrije, ekspert s dugogodišnjim iskustvom voditeljice austrijskog ureda u Bruxellesu.

- Današnji je seminar bio posvećen slobodnom pružanju usluga i promjenama kojima će se na tom području morati prilagoditi gospodarstvenici iz Hrvatske nakon što Hrvatska 1. srpnja postane punopravna članica Europske unije. S ulaskom Hrvatske u Europsku uniju dogodit će se niz promjena, no najznačajnija je svakako ta da će nestati granica, a hrvatske će kompanije dobiti mogućnost da lakše ponude svoje usluge na tom velikom europskom tržištu – naglasila je na seminaru u Županijskoj gospodarskoj komori Barbara Schennach.

Koliko je sektor usluga važan za gospodarstvo Europske unije pokazuje i podatak da upravo usluge ostvaruju najveću dodanu vrijednost, čine čak tri četvrtine bruto društvenog proizvoda Unije te zapošljavaju gotovo 70 posto svih radnika u Europskoj uniji.

Tijekom seminara predstavljena je zakonska regulativa i europska praksa na tom području, a gospodarstvenici su dobili i odgovore na konkretna pitanja vezana uz pružanje usluga na tržištu Europske unije.

- Naši gospodarstvenici moraju biti svjesni promjena koje su pred nama, jer će ulaskom Hrvatske u Europsku uniju naši gospodarstvenici dobiti priliku učinkovitije nastupiti na tržištima 27 zemalja – članica, ali će i gospodarstvenici iz svih zemalja članica lakše doći na naše tržište, što će značajno povećati konkurenciju. Želimo stoga serijom predavanja o poslovanju u Uniji naše gospodarstvenike što bolje pripremiti za nove okolnosti u poslovanju – istaknuo je Čedomil Cesarec, predsjednik HGK – Županijske komore Varaždin.

Komentari