Gospodarstvenici iz Bresta u sklopu foruma posjetili Slobodnu zonu

Objavljeno: 04.04.2015. 09:37

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Slobodna zona

U sklopu 2. Hrvatsko-bjeloruskog gospodarskog foruma u Varaždinu, desetak gospodarstvenika iz bjeloruskog Bresta, predvođeni dožupanom regije Brest Andrejem Kletsom i direktorom bjeloruske Slobodne zone Brest Viktorom Nevdakhom posjetili su i Slobodnu zonu u Trnovcu.

Direktor Slobodne zone Enriko Parlaj upoznao je goste s poviješću, razvojem i osnovnim značajkama Slobodne zone istaknuvši da je ta zona po mnogim brojkama najuspješnija zona te vrste u Hrvatskoj te svakako najveće greenfield investicija.

Pojasnio je na koji način funkcionira samo trgovačko društvo Slobodna zona koja upravlja zonom te koje sve poslove obavlja i koje usluge nudi njenim korisnicima.

Govoreći o brojkama Parlaj je istaknuo da Slobodna zona, odnosno tvrtke u zoni, zapošljavaju oko 4.100 osoba, da te tvrtke ostvaruju oko 30 posto ukupnog izvoza Varaždinske županije i da u ukupnom broju zaposlenih u županiji sudjeluju s pet posto. Podaci o ulaganjima od 125 milijuna eura korisnika zone, u posljednjih desetak godina, potvrdili su riječi direktora Slobodne zone Parlaja da je riječ o jednoj od najvećih greenfield investicija.

Goste iz Bjelorusije posebno je zanimalo što će se dogoditi nakon 2016. godine dokada vrijede povlastice koje tvrtke u zoni koriste. Odgovarajući na ta pitanja gradonačelnik Goran Habuš, koji je također bio na sastanku, izrazio je nadu da će resorno ministarstvo i Vlada naći rješenje i zakonski okvir da i nakon isteka 2016. zadrži investitore u zoni. S druge strane Habuš je mišljenja da će se gospodarstvenici, zbog drugih argumenata, poput kvalitetne i obrazovane radne snage, pozitivne ulagačke klime i partnerskog odnosa lokalne vlasti te kvalitetnih životnih uvjeta na ovim prostorima, odlučiti za ostanak na području Slobodne zone.
Zaključujući na temelju rezultata da je Slobodna zona postigla, ali i premašila sve svoje ciljeve, gosti iz Bjelorusije zatražili su odgovor koje su bili ključni argumenti za ovakav uspjeh varaždinske Slobodne zone.

- Kvalitetna fizička infrastruktura, efikasna lokalna uprava, obrazovani radni kadrovi te u konačnici osobe koje su neposredno radile na dovođenju investitora u Slobodnu zonu četiri su ključne stvari uspjeha Slobodne zone Varaždin – zaključio je direktor Parlaj.

Uz direktora Slobodne zone Enrika Parlaja, varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša na sastanku s gostima iz Bjelorusije bio je i načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec.

Komentari