posljednji pokazatelji

Šest najvećih prednosti i dvije najveće slabosti gospodarstva Varaždinske županije

U epidemijskoj 2020. godini poduzetnici su ostvarili povećani prihod, ali i značajno veću dobit. Porastao nam je i broj obrtnika, ali još uvijek jako kaskamo po visini prosječne plaće...
Objavljeno: 26.11.2021. 08:53

Zadnja izmjena: 26.11.2021. 09:12

Foto: ilustracija: Boxmark

Varaždinska županija je druga najzaposlenija županija u Hrvatskoj i četvrti najveći izvoznik. U epidemijskoj 2020. godini poduzetnici su ostvarili povećani prihod, ali i značajno veću dobit. Porastao nam je i broj obrtnika, ali još uvijek jako kaskamo po visini prosječne plaće. Naš najveći problem je nepovljna struktura gospodarstva u kojoj prevladava radno intenzivna i nisko akumulativna industrija, a ono što manje "bode oči", ali je ipak prisutno - to je i nepovoljna struktura imovine poduzeća, koja se odražava na ukupnu stabilnost. Ovo je osam aktualnih činjenica koje možda jeste, a možda i niste znali o gospodarstvu Varaždinske županije:

  • (1) Drugi smo 'najzaposleniji': Prosječna stopa nezaposlenosti u Varaždinskoj županiji u prošloj je godini bila druga najniža u državi. Ispred nas je samo Zagreb, a odmah iza nas Međimurska županija. U ukupno 4.276 varaždinskih poduzeća sveukupno radi 43.889 zaposlenih, a njih više od 70% u mikro, malim i srednjim poduzećima, što ujedno govori o važnosti mikro, malih i srednjih poduzetnika.
  • (2) Gotovo za četvrtinu veća dobit: Poduzetici Varaždinske županije prošle godine ostvarili su 27,4 milijarde kuna prihoda i 1,2 milijarde kuna dobiti. Prihodi su pritom rasli za 1 posto, a dobit za čak 22,3 posto u odnosu na 2019. godinu. Više od trećine prihoda (31,4 posto) ostvarilo je deset najvećih, a ukupan rezultat smješta nas na sedmo mjesto u državi. Ispred nas je Osječko-baranjska županija, a iza nas Vukovarsko-srijemska.
  • (3) Ističe se Trnovec Bartolovečki: Prema ostvarenom prihodu poduzetnika, nakon onog u gradu Varaždinu, slijedi prihod koji su ostvarili poduzetnici sa sjedištem u Trnovcu Bartolovečkom. Iz Trnovca pak slijede: Ludbreg, Ivanec i Novi Marof.
  • (4) Porastao broj obrtnika: Unatoč pandemiji, na području Varaždinske županije 2020. godine broj obrtnika porastao je za 4,4 posto, od čega najviše onih koji se bave uslugama i intelektualnim uslugama. Varaždinska županija sada ukupno broji 2.986 obrtnika.
  • (5) Najnegativnija karakteristika: Kao što je to slučaj takoreći "oduvijek", Varaždinska županija i dalje jako kaska kada je riječ o plaćama, te je 2020. godine bila je tek 13-to rangirana županija po visini prosječne plaće. Kao što je poznato, ta činjenica posljedica je strukture gospodarstva u kojem prevladava radno intenzivna i nisko akumulativna industrija. Prosječna neto plaća u Varaždinskoj županiji 2020. godine iznosila je 5.257 kuna. Ispred nas je Krapinsko-zagorska županija, a iza nas Splitsko-dalmatinska i Međimurska.
  • (6) Četvrti smo izvoznik: Varaždinska županija četvrti je najveći izvoznik u Republici Hrvatskoj, odmah iza Zagrebačke županije, ali i ispred Primorsko-goranske. Izvezli smo roba i usluga u vrijednosti od 9,2 milijarde kuna, a uvezli nešto više od 5 milijarda. Izvoz nam je stoga u 2020. godini porastao za 6,9 posto. Pet najvećih lokalnih poduzetnika izvezlo je više od trećine ukupne vrijednosti izvoza.
  • (7) Porasle su investicije: Epidemijske 2020. godine u Varaždinskoj županiji porasle su i investicije u dugotrajnu imovinu (proširenja postojećih i izgradnja novih kapaciteta). S ukupno 860 milijuna kuna ulaganja investicije su nam veće za 5,5 posto.
  • (8) Potkapitaliziranost: Mnoga poduzeća u Varaždinskoj županiji su potkapitalizirana, odnosno strukturu njihove imovine obilježava nepovoljna struktura kapitala i obveza, s pretežitim udjelom tuđih financiranja. Neposredno se to odražava i na sveukupnu financijsku stabilnost gospodarstva. 

Komentari