Grad Lepoglava dodijelio potpore u poljoprivredi

Piše: S.S./eVz

Objavljeno: 07.05.2015. 12:38

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Temeljem provedenih natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava pomoći u poljoprivredi te pomoći za osnaživanje organizacija za poticanje razvoja gospodarstva na području grada Lepoglave, Grad Lepoglava dodijelio je bespovratne novčane pomoći za 13 OPG-a te četiri organizacije odnosno obrta.

Dobitnici bespovratnih novčanih sredstava potpisali su s Gradom Lepoglavom ugovore o dodjeli i načinu korištenje sredstava, ukupno 150.000 kuna, koja će im pomoći da unaprijede svoju poljoprivrednu proizvodnju pa tako i poljoprivrednu proizvodnju na području grada Lepoglave koja, ističu u Gradu Lepoglavi, ima veliki potencijal.

- Ukupno 100.000 kuna potpore dali smo za razvoj naših tradicionalnih obrta te onima koji se bave poljoprivredom višeg organizacijskog oblika. To su prije svega Agro – turistički klaster "Lepoglava" i Zadruga Lepoglavske čipke. Tako potpomažemo udruge koje objedinjavaju više članova koji imaju istovrsnu djelatnost.

S druge strane, uz gradsku potporu mogu dobiti i potpore od strane resornih ministarstava. Za obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja grada Lepoglave – za investicije i razvoj poljoprivrede, dali smo ukupno 50.000 kuna.

Podnositelji zahtjeva tražili su potpore za kupnju poljoprivredne mehanizacije te za izgradnju poljoprivrednih objekata kao što su kušaonice vina. Znači, kreiraju se nove ideje.

Dakle ono što radimo je to da dižemo potencijale, pomažemo ljudima, dajemo sredstva, a na njima je da ih pravdaju i ugrade u razvoj poljoprivredne proizvodnje – rekao je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

- Svaka pomoć dobro dođe – prokomentirao je dobivenu potporu Ivan Hehet, vlasnik jednog od 13 OPG-a, dobitnika gradske potpore.

Agro – turistički klaster "Lepoglava" već niz godina koristi navedena gradska poticajna sredstva za osnaživanje gospodarstva i poticanje poljoprivredne proizvodnje.

- Ove godine se više usmjeravamo na poljoprivrednu proizvodnju. Provodimo projekt pokaznog polja na kojem ćemo proizvoditi buče - rekla je Ana Funda Gorski iz ATK-a "Lepoglava".

Inače, ovo nisu sva ulaganja Grada Lepoglave u razvoj poljoprivredne proizvodnje. Već ranije tijekom ove godine poljoprivrednici s gradskog područja koristili su i druge gradske poticaje za razvoj poljoprivredne proizvodnje.

- Osim potpora kapitalne prirode imamo i potpore koje, prije svega, služe za edukaciju jer znamo da je bavljenje poljoprivredom danas složen posao i aktivnost. Tako smo u 50 - postotnom omjeru financirali educiranje 20-tak polaznika za rukovanje preparatima za zaštitu bilja.

Dajemo i potpore za osiguranje i stočarstvo što posebno koriste naši poljoprivrednici. Tako već dugi niz godina imamo potpuno besplatno osjemenjivanje krava i krmača što financira Grad. Imamo potpore za proizvodnju mlijeka, dajemo potpore za tovljenje odojaka i purana.

U tom djelu itekako pomažemo ljudima. Pozivamo ljude da se jave i za dobivanje potpore za sadnju trajnih nasada - od vinograda do voćaka čiju sadnju subvencionira Grad - istaknuo je gradonačelnik Škvarić dodajući da su pozitivni pomaci veliki i da se vidi da je poljoprivredna proizvodnja na području grada Lepoglave na visokoj razini.

Uz ranije dodijeljene i ove potonje, Grad Lepoglava je za razvoj poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini izdvojio ukupno oko 300.000 kuna.

 

 

 

 

Komentari