Gospodarsko vijeće nema utjecaja na gospodarstvo

Objavljeno: 28.02.2011. 15:31

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Danica Pajtak

Gospodarsko-socijalno vijeće tripartitno je tijelo u čijem radu sudjeluju predstavnici lokalne samouprave, predstavnici sinidikata i predstvanici poslodavaca. Cilj rada GSV-a je jačanje međusobnog povjerenja navedenih socijalnih partnera na lokalnoj razini kako bi se pozitivno djelovalo na poboljšanje gospodarske klime.

No, kako je objasnila prošlogodišnja predsjednica GSV-a i zamjenica župana Blanka-Glavica Ječmenica, Gospodarsko socijalno vijeće osim deklarativnog, zapravo nema stvarnog utjecaja na gospodarska kretanja.

- Većina djelovanja GSV-a u 2010. godini, bila je posvećena raspravi o onim temama koje su se odnosile na aktualnu gospodarsku situaciju. Mi smo donijeli čak i neke zaključke koje smo uputili prema Vladi, no to je prošlo bez efekta. Osim toga, kako Vijeće ipak ima samo savjetodavnu ulogu, pa nismo ni imali mogućnost većeg utjecaja na gospodarstvo – rekla je predsjednica GSV-a Blanka Glavica- Ječmenica.

Objasnila je kako su članovi GSV-a Vladi RH poslali apel u kojem su tražili da se u poslovima javne nabave pogoduje domaćim tvrtkama, kako bi se zaštitila domaća proizvodnja.

Iz Vlade su dobili odgovor kako sukladno pravilima tržišnog natjecanja, Vlada ne može kroz sustav javne nabave pogodovati domaćim tvrtkama, već kroz javni natječaj svaki put odabrati najpovoljnijeg ponuđača.

Kao jedini konkretni uspjeh GSV-a iz prošle godine, možemo istaknuti edukaciju za miritelje/ice u individualnim radnim sporovima koje je u suradnji s Gospodarsko-socijalnim vijećem proveo Ured za socijalno partnerstvo u RH.

Za Varaždinsku županiju je osposobljeno 16 miritelja i miriteljica koji su organizirani kao Hrvatska udruga miritelja, Podružnica Varaždin.

Spomenimo i kako su članovi GSV-a naknadu koja im je pripadala za rad, oko 2.600 kuna, darovali u humanitarne svrhe kao pomoć obitelji Jurić iz Prigorca.

Nevenka Poljak nova predsjednica GSV-a

Kako je današnja sjednica bila posvećena i izboru novog rukovodstva GSV-a, spomenimo kako je za predsjednicu GSV-a u 2011. godini izabrana Nevenka Poljak, sindikalna povjerenica SSSH za Varaždinsku županiju.






Komentari