HGK Županijska komora Varaždin potpisala sporazum o suradnji s bjeloruskom komorom Brest

Objavljeno: 03.04.2015. 09:59

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: HGK-Županijska komora Varaždin

Hrvatska gospodarska komora-Županijska komora Varaždin potpisala je 2. travnja 2015. godine u okviru 2. Hrvatsko-bjeloruskog gospodarskog foruma u Varaždinu Sporazum o suradnji s Trgovinsko-industrijskom komorom Brest iz Bjelorusije.

Da je tržište Bjelorusije vrlo interesantno za razvoj gospodarskih odnosa vidjelo se već prema velikom interesu tvrtki za bilateralne poslovne razgovore na kojima je sudjelovalo dvadesetak tvrtki iz Bjelorusije i Varaždinske županije.

Za gospodarstvenike ulazak na tržište Bjelorusije otvara mogućnost ulaska u bescarinsku zonu Euroazijskog gospodarskog saveza koja trenutno uz Bjelorusiju obuhvaća i tržište Rusije, Kazahstana i Armenije.         

Između gospodarstva Bresta i Varaždinske županije postoji osobita kompatibilnost u razvijenosti određenih industrijskih djelatnosti, kao što je prehrambeni sektor, farmaceutika i kemijska industrija, proizvodnja električnih uređaja i strojogradnja.

Prema sporazumu kojeg su danas potpisali Denis Nepsha, zamjenik direktora Trgovinsko-industrijske komore Brest i Čedomil Cesarec predsjednik HGK-Županijske komore Varaždin obje strane će međusobno razmjenjivati informacije o gospodarskim pitanjima i zakonodavstvu, sajmovima i traženju potencijalnih poslovnih partnera.   

Nakon današnjih prvih kontakata slijede prve posjete Bjelorusiji planirane već u lipnju, a zatim i konkretni poslovni potezi. Svakako da će pri tomu danas potpisan Sporazum kanalizirati interese obje strane i dati okvir razvoju gospodarskih i trgovinskih odnosa.

Komentari