HNB: Konzumovi bonovi su nelegalno sredstvo plaćanja

Objavljeno: 28.02.2012. 09:07

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: konzum.hr

Tko kontrolira emisiju Konzumove valute, je li ona zakonita i smije li se uopće isplaćivati plaća ili njezin dio u bonovima, istražili su novinari T-Portala.

Naime, radnici Diokija umjesto plaće dobili su Konzumove bonove, Crkva je radnicima Željezare Sisak za Božić pomogla podijelivši im tzv. Konzumove bonove, a iz HNB-a kažu kako je ovakvo izdavanje bonova umjesto novca - nelegalno.

- Euro je istisnuo kunu i pretvorio hrvatsku valutu u monetarnog manekena, sad je i bonovi dodatno istiskuju – istaknuo je ekonomist Guste Santini.

Radnici propalog Diokija, koji su bez plaće šest mjeseci, prošli su tjedan obradovani spomenutim trgovačkim bonovima.

Umjesto da Agrokor plati Diokiju plastiku, 180 tisuća kuna podijeljeno je radnicima u Konzumovim bonovima, a oni će ih vrlo brzo vratiti u Todorićev sustav.

I Crkva je pred Božić pomogla radnicima propale sisačke Željezare, no ne zakonom propisanom valutom kunom, nego je za 920 radnika uplatila 250 tisuća kuna Konzumu!

Za komentar poduzetničke prakse plaćanja Konzumovim bonovima novinari Tportala zamolili su Hrvatsku narodnu banku (HNB), gdje upozoravaju da je u Hrvatskoj jedino kuna dopušteno sredstvo plaćanja.

Prema HNB-u u prekršaju su i Konzum koji pokriva svoj dug izdajući bon, ali i tvrtka koja ga dalje koristi kao sredstvo plaćanja.

- U vezi regulative o izdavanju i upotrebi bonova kao sredstva plaćanja skrećemo Vam pozornost na Zakon o čeku (NN74/94) koji u članku 28 propisuje: „Zabranjeno je pravnim i fizičkim osobama izdavanje i uporaba pisanih isprava (bonova i sl.) koje služe kao sredstvo plaćanja proizvoda i usluga te za isplatu plaća i naknadu troškova i ostalih materijalnih prava, čije izdavanje i uporaba nije utvrđena zakonom i drugim propisima na temelju zakona – odgovorili su na tportalov upit iz HNB-a dodavši da su istim zakonom propisane i novčane kazne za pravne i fizičke osobe za kršenje ove odredbe.

Iako se izdavanjem bodova barem donekle ublažava nelikvidnost, činjenica je da su izdavatelji u pravilu najmoćniji igrači na tržištu

Koristeći poziciju sile ostvaruju višestruku dobit - podmiruju svoje obveze s dodatnom odgodom i uz dodatni popust, a istovremeno dobivaju i nove kupce.

Više o temi pročitajte OVDJE

Komentari