počelo s 1. siječnjem

Hoće li se smanjiti jaz u plaćama između našeg kraja i hrvatskog prosjeka? Od danas rastu minimalci

Objavljeno: 01.01.2018. 17:10

Zadnja izmjena: 01.01.2018. 19:39

Foto: Arhiva

Od danas je porastao minimalac u Hrvatskoj - što će radnici koji primaju ovaj najniži zajamčeni prihod osjetiti tek 1. veljače. Tada će na njihovom računu biti 131 kuna više nego raniji mjesec.

U Hrvatskoj oko 76.400 radnika prima minimalac, a s obzirom da je to redovna pojava u radno intenzivnoj industriji - kakvom naš kraj obiluje - nema sumnje da će ovu mjeru osjetiti priličan broj naših zaposlenika. Dobra je vijest i to da u minimalnu plaću ne ulaze povećanje za prekovremeni, noćni i rad nedjeljom, rad blagdanom ili drugi dan za koji je zakonom određeno da se ne radi. Stoga bi jedan dio naših radnika - koji često nemaju "ni svetka ni petka" - mogli dobiti i par stotina kuna više novaca nego inače. 
Za naš kraj ova mjera trebala bi donijeti makar još malo približavanja hrvatskom prosjeku. Prema Državnom zavodu za statistiku, prosječna plaća na razini Hrvatske sada iznosi nekih 6014 kn neto. Još nisu izašli podaci za županije - pa tako ni za našu - ali mi smo obično zaostajali nekih 1000 kn za državnim prosjekom. Podizanje minimalca za 131 kunu neće donijeti drastične promjene - vjerojatno će se sadašnja razlika smanjiti za 50-ak kuna u našu korist. Želimo li po plaćama stići hrvatski prosjek, očito su potrebne i neke druge mjere, a ne prilično minimalna podizanja minimalca.

Komentari