ekskluzivno doznajemo

Hotel Turist i "Coningova zgrada" imaju novog vlasnika

Najpoznatiji i najveći varaždinski hotel tako je po drugi put u svojoj 56-godišnjoj povijesti promijenio vlasništvo, nakon što se od 1990-ih nalazio u vlasništvu obitelji Bek. Hotel „Turist“ osnovan je, naime, 1964. godine zahvaljujući iznimno razvijenom lovnom turizmu na našem području u bivšoj državi. Pamti tako i posjete Josipa Broza Tita, koji je, odlazeći u Zelendovor u lov, u Turistu znao zadržavati danima...
Objavljeno: 02.09.2020. 09:55

Zadnja izmjena: 02.09.2020. 13:48

Foto: ilustracija arhiva

Hotel Turist, kako ekskluzivno doznajemo, ovih dana prešao je u vlasništvo trgovačkog društva TP Varaždin Rudolfa Kišičeka. Spomenutu informaciju potvrdio nam je i predsjednik uprave TP Varaždin Darko Kišiček.

Najpoznatiji i najveći varaždinski hotel tako je po drugi put u svojoj 56-godišnjoj povijesti promijenio vlasništvo, nakon što se od 1990-ih nalazio u vlasništvu obitelji Bek. Hotel „Turist“ osnovan je, naime, 1964. godine zahvaljujući iznimno razvijenom lovnom turizmu na našem području u bivšoj državi. Pamti tako i posjete Josipa Broza Tita, koji se, odlazeći u Zelendovor u lov, u Turistu znao zadržavati danima.

1990-ih hotel Turist bio je središnje mjesto društvenog okupljanja; preživio je recesiju s kraja 2000-ih; ali posljednjih godina zbog niza razloga poslovanje je postalo sve složenije. Korona kriza zasigurno ga nije olakšala. Hotel Turist je, naime, tranzitni tip hotela u kojem se gosti ne zadržavaju dugo, a mnogo toga ovisi i o događajima u gradu i županiji: turističkim, sportskim, glazbenim, poslovnim… Najviše ga posjećuju Nijemci, Austrijanci, Talijani, te turisti iz dalekoistočnih zemalja, ne zadržavajući se dugo.

Prema posljednjim podacima FINIINFO, Turist d.o.o. nema iskazanih gubitaka ali se suočava s padom prihoda.  Prošlu godinu hotel je završio s prihodom od 16,1 milijun kuna, te je u njemu trenutno zaposleno 74 djelatnika. Društvo koje ga preuzima, TP Varaždin, ostvarilo je 321 milijun kuna prihoda, 15,7 milijuna kuna dobiti i zapošljava gotovo 500 djelatnika. TP Varaždin među deset je najvećih poduzeća u Varaždinskoj županiji.

Kitro novi vlasnik "Coningove zgrade"

Kako nam je potvrdio Darko Kišiček, povezano društvo TP Varaždin, Kitro d.o.o., kupilo je i Coningovu zgradu u Šenoinoj ulici u Varaždin. * NAPOMENA: prethodno je pogrešno navedeno kako je kupljena zgrada Poslovnog centra Pavlinska