U srijedu, 10. listopada, završena je 32. IKA Kulinarska Olimpijada koja se ve? više od 100 godina održava svake ?etiri godine u Njema?koj. Po drugi puta Hrvatska je imala svoje predstavnike, a ove godine i  rekordnih gotovo 50 kuhara i slasti?ara. U konkurenciji od preko 2000 kuhara i slasti?ara iz 54 zemlje svijeta hrvatski predstavnici vratili su se sa 4 bron?ane medalje.

Seniorska ekipa nastupila je u kategoriji „Restoranski meni“ u kojoj su u montažnoj kuhinji i u zadanom vremenu od 6 sati pripremali meni od tri slijeda za 110 osoba te u kategoriji „izložbeni stol“ od ?etrdesetak hladnih i toplih jela prezentiranih u izložbenom obliku u želatini.

Za svoje su napore nagra?eni bron?anom medaljom u restoranskom meniju te diplomom za izložbeni stol. Mlada ekipa, odnosno juniori, ?iji ?lanovi su starosti do 25 godina, imala je obrnuti raspored. Regionalna ekipa Varaždinske, Me?imurske, Istarske županije i grada Zagreba tako?er je sudjelovala u izložbenom stolu te su tako?er osvojili bron?anu medalju dok su u istoj kategoriji sudjelovale i Regionalne ekipe Dalmacije i Hvara te za nastup zaradile diplomu.

Uz hrvatsku seniorsku i juniorsku reprezentaciju te regionalni tim Varaždinske, Me?imurske, Istarske županije i grada Zagreba, pod okriljem Hrvatskog kuharskog saveza nastupali su i individualci u pojedina?nim kategorijama.

Tako su se Zlatko Novak i Dragica Lukin okitili bron?anim medaljama dok su Nikolina Lon?ar, Marijan Bošnjak, Dean Gluhak, Matija Balent, Marija Denži?, Marko Jovanovi? i Željko Brajkovi? dobili diplome za svoje radove u kategoriji kulinarske umjetnosti.

Svoja jela i radove hrvatski kuhari su izlagali u jednoj od dvije izložbene hale najve?e svjetske kuharske smotre, a vidjelo ih je vidjelo preko 50000 posjetitelja. Najbolji u gotovo svim kategorijama ponovo su se pokazali Šve?ani, koji prakti?ki kreiraju nove svjetske kulinarske trendove, a slijede ih Norvežani te Nijemci i Švicarci.

 

 

Komentari

12.10.2012. 13:33h Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15