priopćenje za medije

Hrvatska stranka umirovljenika Varaždinske županije oglasila se o mirovinama, evo što zahtjevaju

Objavljeno: 09.02.2024. 13:15

Zadnja izmjena: 09.02.2024. 13:45

Foto: Arhiva

Hrvatska stranka umirovljenika Varaždinske županije opetovano aktualizira temu potrebe redefiniranja i povećanja postojećih prava umirovljenika s ciljem da se starijim članovima zajednice osigura osnovno zadovoljenje njihovih životnih potreba, te da im se omogući sudjelovanje u svim segmentima života u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Hrvatska stranka umirovljenika Varaždinske županije zalaže se za jasnije definiranje i povećanje svih vrsta mirovina, uz uvjet da one dosegnu barem 60 posto prosječno isplaćene plaće i za definiranje, ostvarenje i punu realizaciju svih vrsta 'umirovljeničkih proizvoda' (uvođenja 13. mirovine). 

Isplata jednokratnog novčanog primanja, obračuni i isplate stalnog dodatka, energetskog dodatka, božićnice, uskrsnice i ostalih 'umirovljeničkih proizvoda', ukidanje penalizacije mirovinskih primanja, ukidanje oporezivanja isplaćenih mirovina, ukidanje plaćanja alimentacija za umirovljenike ustanovljavanjem posebnog fonda iz kojeg bi se iste isplaćivale i promjena načina usklađivanja mirovina samo su neke od zadaća HSU-a. HSU se zalaže i za ugradnju dizala u višekatne višestambene zgrade, jer nedostatak liftova u starim zgradama znači da su ove ranjive skupine građana ograničene u kretanju, a pristupanje smještaju postaje izazovno.

- Svijest o starijim osobama kao i dalje vrijednim članovima društva u kojem živimo mora se promicati na svim razinama. Na tom tragu HSU aktivno i vrijedno radi kroz niz projekata i programa namijenjenih upravo starijim osobama - rekla je predsjednica Hrvatske stranke umirovljenika Varaždinske županije Jadranka Bahlen.

Komentari