Zbog masovnog iseljavanja Hrvatske je postala globalni rekorder po relativnom manjku radne snage, pokazuje to istraživanje konzultantske kuće Manpower provedeno u 44 države.

U našoj je zemlji, kako prenosi novac.hr, to istraživanje obuhvatilo 620 reprezentativnih tvrtki te pokazalo da hrvatska poduzeća u drugom kvartalu traže 34 posto novih radnika više nego u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Nema zemlje u Europi i svijetu u kojoj poslodavci tako vape za novim radnicima.

Pritom je najveća nestašica zabilježena na sjevernom Jadranu, u poduzećima Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije. Ta poduzeća, pak, imaju u planu zaposliti gotovo 50 posto više radnika nego što su ih zaposlili u prvom kvartalu 2019., a to je tako najviše zbog početka turističke sezone.

- Poduzećima će biti izazov ispuniti te planove. Veliku potrebu za radnicima iskazuju ne samo tvrtke u turizmu, nego i ostali gospodarski sektori, sve hrvatske regije i svi poslodavci, neovisno o tome jesu li mali ili veliki. Najviše se traže konobari, sobarice, pomoćno osoblje u kuhinji, zidari, tehničari, električari, tesari i slična zanimanja - ispričao je Goran Šimunović, menadžer privremenog zapošljavanja u Manpoweru.

Komentari

29.03.2019. 08:23h Zadnja izmjena: 29.03.2019. 08:49

Foto: Ilustracija