Vezano za nastalu humanitarnu krizu na teritoriju Republike Hrvatske, te posljedično zatvaranje istočnih granica, Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika poslala je apel prema Vladi RH i svim nadležnim institucijama da se ulože maksimalni napori kako bi se normalizirao teretni promet preko graničnih prijelaza.

Kako navode, posebno apeliraju na Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

- Unatoč činjenici da su naše resorno Ministarstvo, još uvijek nisu reagirali na naše upite, niti dali bilo kakve naputke oko rješavanja nastale situacije.  Hrvatski prijevoznici su potpuno onemogućeni u obavljanju svog posla, jer je za njih granica potpuno zatvorena. Zasipani smo upitima prijevoznika kojima je zabranjen prijelaz preko državne granice sa Srbijom, a odgovora od strane nadležnog Ministarstva nema - navode iz Udruge.  

Svjesni su, kažu, da je nastala situacija posljedica više sile, no osim problema oko zbrinjavanja ljudi i osiguravanja egzistencijalnih potreba, vidljivi su negativni ekonomski efekti, a što u prvim redovima osjećaju mnogi hrvatski cestovni prijevoznici.

- Već je danima onemogućen promet preko istočne granice, čime su nezadovoljni svi upleteni te se stvaraju dodatne gužve i troškovi traženjem alternativnih ruta, a situacija je na rubu međunarodnog incidenta. Vozila i vozači čekaju u kilometarskim kolonama, a prijevoznicima prijete zahtjevi za naknadu štete zbog neizvršenog prijevoza, kao i gubitak posla - upozoravaju hrvatski prijevoznici i dodaju kako vjeruju da je još uvijek moguće kroz dogovor i suradnju humano i efikasno riješiti nastalu situaciju, uzimajući u obzir interese svih upletenih strana.

- Naglašavamo da smo svjesni izvanrednih okolnosti, no isto tako naglašavamo da hrvatskom gospodarstvu prijete veliki troškovi i gubici, a još uvijek postoji prostor za reorganizaciju - poručuju.

Komentari

24.09.2015. 18:32h Zadnja izmjena: 08.12.2015. 11:26