HUP: Proračun gubi oko 100 milijuna eura godišnje zbog ilegalnog duhana

Objavljeno: 23.11.2014. 11:32

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija

Hrvatska udruga poslodavaca ovih je dana predstavila rezultate istraživanja tržišta rezanog duhana na koji nije plaćen porez.

Cilj istraživanja bio je procijeniti veličinu tržišta domaćeg (nebrendiranog) rezanog duhana, odnosno njegov utjecaj na gubitak proračunskih prihoda države uslijed neplaćanja trošarine i drugih poreza, priopćeno je iz HUP-a.

Prema rezultatima istraživanja, koje je za HUP provela agencija Ipsos Marketing tijekom srpnja ove godine, potrošnja rezanog duhana na koji nije plaćen porez iznosi oko 1.000 tona godišnje što predstavlja gubitak prihoda državnog proračuna od oko 100 milijuna eura.

- Navedeni iznos na razini je godišnjih državnih rashoda za aktivnu politiku tržišta rada. Za usporedbu, isti se iznos godišnje izdvaja iz državnog budžeta za mjere aktivne politike tržišta rada - stoji u priopćenju HUP-a.

Istraživanje je pokazalo da u Hrvatskoj puši 31,7 posto stanovništva starijeg od 19 godina. Prema rezultatima istraživanja, svaki četvrti pušač u Hrvatskoj puši rezani duhan, dok svaki sedmi pušač konzumira rezani duhan na koji nije plaćen porez.

Gotovo 60 posto (točnije 57,9%) pušača starijih od 19 godina koji koriste rezani duhan, puši rezani duhan na koji nije plaćen porez. Pokazalo se također da gotovo svi korisnici (81,6%) domaćeg (nebrendiranog) rezanog duhana takav duhan nabavljaju od preprodavača, odnosno na tržnicama.

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1.504 kućanstva, a ukupno je ispitano 3.808 odraslih pušača.

- Rezultati istraživanja predstavljeni su i relevantnim državnim tijelima kojih se rezultati istraživanja dotiču - stoji na kraju HUP-ovog priopćenja.

Komentari