Hypo banka protivi se predstečajnoj nagodbi za Stanoing

Ilustracija

Objavljeno: 17.10.2014. 12:10

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Andrej Švoger

Nakon prvog neuspjelog pokušaja pokretanja predstečajnog postupka nad varaždinskom tvrtkom Stanoing d.o.o., FINA je rješenjem od 27. kolovoza ove godine otvorila postupak predstečajne nagodbe nad Stanoingom.

Nakon što je prvi pokušaj otvaranja predstečajnog postupka propao, jer dvotrećinska većina vjerovnika nije prihvatila Financijski plan restrukturiranja, Stanoing je trebao ući u stečaj. No, stečaj je obustavljen zbog novog zahtjeva Stanoinga za pokretanjem drugog predstečajnog postupka, što je FINA i usvojila.

Međutim, pokretanju novog predstečajnog postupka protivi se jedan od većih vjerovnika Stanoing, Hypo Alpe-Adria Bank International AG. Hypo banka je na rješenje FINA-e uložila Prijedlog za poništavanjem postupka, odnosno Zahtjev za obustavom postupka. Kako stoji u obrazloženju Hypo banke, ukoliko se dozvoli drugi predstečajni postupak nad Stanoingom, krše se Zakon o općem upravnom postupku i Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

– Iz primjene odredbi ZUP-a, proizlazi da bi, ako ako bi ishod Predstečajnog postupka bio prihvaćanje plana financijskog restrukturiranja, takvo rješenje bilo nezakonito jer je u istoj stvari već doneseno pravomoćno rješenje kojim je ta upravna stvar drukčije riješena – stoji u obrazloženju.

Naime, Rješenjem od 4. srpnja 2014. godine Stanoingu je odbačen zahtjev za otvaranjem predstečajnog postupka i nad tvrtkom je otvoren stečajni postupak, što je bilo pravomoćno rješenje. Ipak, Nagodbeno vijeće je u međuvremenu prihvatilo novi zahtjev za otvaranjem drugog predstečajnog postupka. Vjerovnik Hypo banka smatra da ni to nije u skladu sa zakonima, jer dužnik (op.a. Stanoing) novu predstečajnu nagodbu temelji na planu financijskog restrukturiranja kojeg su vjerovnici već odbacili.

– Plan financijskog restrukturiranja podnesen u Predstečajnom postupku koji se vodi pred Prvostupanjskim tijelom identičan je planu kojeg vjerovnici Dužnika nisu prihvatili u Ranijem predstečajnom postupku. Štoviše, Predstečajni postupa se vodi vezano na iste tražbine kao i raniji postupak - smatra Hypo banka i dodaje kako se, ukoliko se nastavi s ovim postupkom, krše odredbe ZFPNN-a te se nanosi šteta vjerovnicima kojima se opetovanim otvaranjem postupka predstečajne nagodbe, na koju nisu htjeli pristati, onemogućuje da konačno namire svoje tražbine koje imaju prema Stanoingu nad kojim se treba otvoriti stečaj.

S druge strane, Stanoing tvrdi da bi namirenje Hypo Alpe-Adria Bank International u stečajnom postupku, oštetilo sve vjerovnike društva Stanoing te onemogućila sa se svi vjerovnici namire u redovnom postupku predstečajne nagodbe. Hypo banka kreditirala je Stanoing za izgradnju poslovnog centra VTC-Stanoing s 8,3 milijuna švicarskih franaka.

– HAAB International je 20. listopada 2011. u najnepovoljnijem trenutku za Stanoing napravila konverziju kredita u Eure i time oštetila društvo i se vjerovnike. Njihova tražbina iznosi nevjerojatnih 78,3 milijun kuna, odnosno 10,4 milijuna eura. Eventualnim stečajem, Hypo banka bi oštetila sve vjerovnike – stoji u Stanoingovom očitovanju na prijedlog Hypo banke o obustavi postupka predstečajne nagodbe.

Također, Stanoing smatra da je Hypo banka trebala postupiti po Uputi o pravnom lijeku Rješenja.

– U prijedlogu za poništavanjem Rješenja, odnosno Zahtjevom za obustavu postupka, navodi se niz netočnih podataka. Isto tako, primjenom predstečajnog zakona u praksi tražbine vjerovnika se ne povećavaju nego smanjuju što u slučaju Stanoinga iznosi i više od 15 milijuna kuna, a sve će biti obuhvaćeno novim izmijenjenim planom koji će biti objavljen nakon ročišta o utvrđivanju tražbina, koje je zakazano za 24. listopada ove godine – stoji u očitovanju Stanoinga.

Komentari