Idemo u EU s novim carinskim propisima i „zelenim“ nametima

Objavljeno: 26.10.2011. 11:59

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Ilustracija

Od ulaska u EU počinje primjena niza novih propisa koji se odnose na carinske stope, agrarnu politiku i trgovinske mjere, a mijenja se i sam način obračuna carina.

Ulaskom Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije izvozno gospodarstvo očekuju velike promjene na koje ih država u idućih godinu i pol mora pripremiti kako bi tim procesom profitirali, a ne izgubili - poruka je to sa skupa Hrvatskih izvoznika "Što nas čeka nakon ulaska u EU", piše portal croenergo.eu

Ulaskom Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije izvozno gospodarstvo očekuju velike promjene na koje ih država u idućih godinu i pol mora pripremiti kako bi tim procesom profitirali, a ne izgubili - poruka je to sa  skupa Hrvatskih izvoznika.

Premda se u javnosti u tom kontekstu najviše govori o negativnim promjenama koje slijede u odnosima s članicama CEFTA-e, u kojoj pristupanjem EU Hrvatska prestaje biti članica, tvrtke koje izvoze na to važno tržište ipak neće biti na udaru.

Gotovo sve članice, izuzev Kosova i Moldavije, kako je pojasnila pomoćnica ravnatelja Carinske uprave Zorica Kučić-Vitaljić, potpisale su s EU Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te se s većinom članica i nakon našeg ulaska u EU nastavlja potpuna liberalizacija trgovine.

Izuzetak će na razdoblje od pola godine biti Srbija, s kojom takav odnos ponovno dobivamo s početkom 2014., a nepovoljan odnos ostat će prema Kosovu, kaže Zorica Kučić-Vitaljić. No ona najavljuje i velike novosti koje će uslijediti u carinskoj praksi.

Danom ulaska u EU počinje se, naime, primjenjivati niz novih propisa koji se odnose na carinske stope, agrarnu politiku i važne trgovinske mjere, a mijenja se i sam način obračuna carina koji postaje znatno složeniji.

Primjenjivat će se i niz novih ugovora o slobodnoj trgovini, primjerice s grupacijom mediteranskih zemalja, u kojoj su uz europske uključene i arapske zemlje južnog Mediterana.

Komentari