Ina - talijanska kompanija Eni, novi dobavljač prirodnog plina

Objavljeno: 16.12.2010. 19:43

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: -

Tvrtka Prirodni plin, članica INA Grupe, zaključila je ugovor za dobavu prirodnog plina s talijanskom kompanijom Eni, isporuke će započeti s početkom iduće godine. Ugovor je zaključen na tri godine s godišnjom količinom od 750 milijuna prostornih metara, priopćeno je danas iz Ine.

Iz Ine ističu da je nakon konkurentnog i transparentnog procesa nabave za dobavu plina, čiji je cilj bio odabir visoko pouzdanog dobavljača pod najpovoljnijim uvjetima u smislu najbolje moguće cijene i fleksibilnosti uvjeta, odabrana najbolja ponuda.

750 milijuna kubičnih metara godišnje

Isporuke plina započet će od 1. siječnja 2011., a ugovor je zaključen na tri godine s godišnjim količinama od 750 milijuna kubičnih metara u prosjeku, navodi se u priopćenju.

Iz Ine ističu da su uspjeli “dogovoriti veću fleksibilnost u količinama i povoljnije cijene, te istovremeno i mogućnost korištenja dvaju pravaca dobave – Slovenije i hrvatsko-mađarskog interkonektora za kojeg se očekuje da će s radom započeti u narednom razdoblju”.

- Usprkos nekim otvorenim pitanjima vezanima uz budućnost plinskog poslovanja, INA je kontinuirano poduzimala sve potrebne mjere kako bi osigurala stabilnu i neprekinutu opskrbu plinom u Hrvatskoj tijekom ogrjevne sezone, te je u tom smislu i zaključila ugovor o dobavi s najboljim mogućim uvjetima dostupnima na tržištu. Odabir Eni-ja kao pouzdane i kredibilne kompanije dokaz je našeg uspjeha u osiguranju sigurnosti opskrbe za hrvatske građane i industriju – izjava je predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta koja se prenosi u priopćenju.

Ističe ugovor s Gazpromom

Eni je kompanija s dugogodišnjim iskustvom u cjelokupnom plinskom poslovanju, s uspješnom suradnjom s drugim velikim igračima na tržištu plina i velikim ugledom u međunarodnom energetskom sektoru. Kompanija je također već niz godina i pouzdan Inin partner u projektima istraživanja i proizvodnje, zaključuje se u priopćenju Ine.

Inače, krajem ove godine prestaje vrijediti višegodišnji ugovor s ruskim Gazpromom o uvozu ruskog plina, a tvrtka Prirodni plin je ove godine po prvi put išla na pozivni natječaj za dobavu plina.

Mediji su pritom, prenoseći neslužbene informacije, najčešće spominjali ruski Gazprom, njemački E-on i talijanski ENI.

Hrvatska godišnje troši oko tri milijarde prostornih metara prirodnog plina, od čega oko 60 do 65 posto potreba zadovoljava iz domaćih izvora, a oko 35 do 40 posto zadovoljavala uvozom.


Profitiraj.hr



Komentari