Inflacija u Hrvatskoj skočila na 3,9 posto, najviše od travnja 2009.

Piše: eVz/Seebiz.eu

Objavljeno: 14.06.2012. 16:44

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Ilustracija

U svibnju su potrošačke cijene u Hrvatskoj bile veće za 3,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najviša stopa inflacije u više od tri godine, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku, javlja Seebiz.eu.

Prema podacima DZS-a, u svibnju su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u prosjeku bile više u odnosu na travanj za 1,7 posto, dok su u odnosu na svibanj prošle godine porasle za 3,9 posto.

To predstavlja daljnje jačanje inflacije, s obzirom da je u travnju iznosila 2,6 posto na godišnjoj razini. To je ujedno i najviša razina inflacije od travnja 2009. godine, kada je također iznosila 3,9 posto.

U svibnju su u odnosu na travanj cijene dobara porasle za 2,0, a cijene usluga za 0,6 posto.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u svibnju su u odnosu na travanj najviše porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, koje su u prosjeku više za 9,6 posto, ponajviše zbog rasta cijena električne energije i prirodnog plina.

Cijene odjeće i obuće u prosjeku su porasle za 1,2 posto, dok su cijene prehrane i bezalkoholnih pića, kao i cijene ugostiteljskih usluga porasle za 0,2 posto.

S druge strane, u svibnju su u odnosu na travanj osjetnije, 1,2 posto, pale cijene u segmentu prometa, što se zahvaljuje nižim cijenama goriva za osobne automobile. Istodobno su cijene alkoholnih pića i duhana u prosjeku ostale nepromijenjene u odnosu na travanj.

Na godišnjoj su, pak, razini najviše, 14,9 posto, porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva.U segmentu prometa, u kojem su sadržane i cijene goriva za osobne automobile, u svibnju su u odnosu na isti lanjski mjesec cijene u prosjeku porasle za 4,2 posto, a slijede cijene alkoholnih pića i duhana s rastom od 3,9 posto.

U segmentu rekreacije i kulture cijene su na godišnjoj razini porasle 2,8 posto, dok su cijene prehrane i bezalkoholnih pića porasle za 2,6 posto, kao i cijene pokućstva te opreme za kuću.

U segmentu zdravstva cijene su u svibnju u odnosu na isti lanjski mjesec porasle za 2 posto.

Najveći pad, 5,7 posto, na godišnjoj su razini zabilježile cijene u segmentu komunikacija, dok su cijene odjeće i obuće u prosjeku pale za 4 posto.

 

Komentari