Inspekcija otkrila toksine i u mlijeku iz BiH, u Vindiji uveli dodatne analize

Piše: eVaraždin

Objavljeno: 16.02.2013. 20:58

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:46

Prema pisanju medija iz BiH, nakon što je objavljeno da Vindijino i Dukatovo mlijeko sadrži štetne alfatoksine, u toj je susjednoj zemlji znatno pala prodaja hrvatskih mliječnih proizvoda i to za čak 30 posto...

Tako bosanskohercegovački portal Haber.ba navodi kako tamošnji građani zbog straha za zdravlje bojkotiaju kupnju mliječnih proizvoda iz Hrvatske te na policama biraju svoje domaće.

S druge pak strane, nalazi nadležne inspekcije pokazuju da mlijeko sa štetnim tvarima dolazi upravo iz BiH. Hrvatska granična inspekcija na prijelazu Stara Gradiška u četvrtak je pronašla kancerogene mikotoksine, konkretno aflatoksine, najtoksičniju podgrupu mikotoksina, u velikoj pošiljci tetrapak mlijeka iz Kozarske Dubice u Republici Srpskoj, namijenjenog prodaji u Hrvatskoj, piše Danas.net.hr.

Iz Vindije pak kažu kako su poduzeli sve potrebne mjere kako bi zaštitili svoje proizvode te da su s polica povukli dvije sporne šarže, nabavili dodatnu opremu i uveli nove pretrage, uz one zakonom propisane.

- Rezultati potvrdne analize iz Beča pokazali su tek neznatno povišenu razinu aflatoksina M1 iznad dopuštene u našem mlijeku i to 0,057 mikrograma/l, dok je strogom EU regulativom koja se primjenjuje u Hrvatskoj dozvoljena koncentracija od 0,050 mikrograma/l mlijeka. Kao izvor aflatoksina utvrđena je nesukladna stočna hrana te je kao regija iz koje je krenuo problem detektirana istočna Hrvatska - stoji u priopćenju Vindije.

 >> Ministarstvo poljoprivrede iz prodaje povlači pojedina Vindijina i Dukatova mlijeka

Komentari