Turska Dogus Grupa nastavlja ulaganje u Hrvatsku

Objavljeno: 11.10.2011. 09:18

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

U Zagrebu je jučer otvoren najveći poslovni događaj u Hrvatskoj Invest in Croatia, na jednom je mjestu okupio poslovnjake iz cijelog svijeta, koji su došli kao predstavnici milijardi dolara vrijednog kapitala, piše Vjesnik.

Investicijski forum osigurao je najveću koncentraciju svjetskog kapitala ikad viđenu u Zagrebu, a prema reakcijama sudionika možemo zaključiti da je Hrvatska stavljena na investicijsku kartu svijeta.

Predsjednica Vlade, Jadranka Kosor oduševljena je sastankom koji je održala u Banskim dvorima prije otvaranja foruma, a s novinarima je podijelila pohvalu koju je dobila na sastanku.

- Investitori kažu da se vide pomaci i da smo uspjeli stvoriti povoljno okruženje za ulaganja - kazala je pred početak foruma premijerka Kosor pa dodala da se pokazala ispravnim odluka o imenovanju potpredsjednika Vlade za investicije.

Forum je već donio i neke rezultate. Naime, Dogus Grupa, jedna od tri najveće turske kompanije, koja je već investirala u Mandalinu kod Šibenika, širi se na Zadar. Kako Vjesnik doznaje, dogovorili su preuzimanje marina Dalmacija i Borik.

U Mandalini također nastavljaju s ulaganjem pa će razviti hotel s pet zvjezdica sa 120 soba. »Turizam ima izniman potencijal i lokalne vlasti rade izniman posao da pojednostave proceduru ulaganja, ali za uspješno ulaganje u Hrvatsku i dalje morate imati kvalitetnog lokalnog partnera«, kazao je predstavnik Dogusa, Husnu Akhan. I dok Turci dogovaraju konkretne projekte, predsjednik Quatar Connecta, Mohamed Althani i član kraljevske obitelji tvrdi da je Hrvatska središte njihova fokusa posljednjih pet godina, ali iako su mu interesantni turizam i infrastruktura još uvijek razmatraju projekte i nije htio govoriti o konkretnim ulaganjima.

Želimo greenfield investicije i nova radna mjesta, poručila je u ponedjeljak investitorima okupljenima na Međunarodnom investicijskom forumu Invest in Croatia predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Za privlačenje investicija važan politički okvir dalo je članstvo u NATO-u i završetak pregovora s EU-om, podsjetila je Kosor. »Privlačenje izravnih stranih investicija ima važno mjesto u gospodarskoj politici svake zemlje. U uvjetima krize nužne su bile i dodatne mjere za revitalizaciju domaćeg gospodarstva. Osim toga, učinili smo niz mjera kako bi ukinuli prepreke za sve vrste ulaganja«, kazala je premijerka.

Važan dio Programa gospodarskog oporavka jest i privlačenje stranih ulaganja, a to podrazumijeva i daljnje unaprjeđenje ulagačke klime, kako bi se ulagači odlučili upravo za Hrvatsku.

- Imamo visoki stupanj infrastrukturne opremljenosti, mrežu suvremenih autocesta, povoljan geoprometni položaj, kvalitetnu i obrazovanu radnu snagu te niz poticajnih mjera za investitore, poput niže stope ili potpunog oslobađanja od poreza na dobit te novčanih potpora za otvaranje novih radnih mjesta - navela je hrvatske prednosti premijerka Kosor.

Prema posljednjoj publikaciji Svjetske banke »Doing Business« Hrvatska je u području lakoće poslovanja skočila za pet mjesta, sada zauzima 84. mjesto među više od 180 zemalja.
- Vjerujemo da ćemo još napredovati. Naša je želja da Hrvatska bude prepoznata kao poželjna ulagačka destinacija - zaključila je Kosor otvarajući skup.

»Svrha ovog foruma je svjetskoj investicijskoj javnosti izložiti »nevjerojatne investicijske prilike koje se u Hrvatskoj otvaraju nakon ulaska u EU«, naglasio je potpredjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević. Sve zemlje imaju korist od izravnih stranih ulaganja, ali »da biste ih privukli morate imati otvoreno tržište, okruženje povjerenja i držati korak s novim tehnologijama«, istaknuo je Milošević.

Od 1993. do prvog tromjesečja 2011. Hrvatska je privukla 24 milijarde eura izravnih stranih ulaganja. Po tome je Hrvatska perjanica među tranzicijskim zemljama, naglasio je predsjednik HGK Nadan Vidošević. No, glavnina investicija slila se tijekom preuzimanja najvećih hrvatskih tvrtki. »Došlo je vrijeme za novu vrstu investicija«, naglasio je Vidošević. Upravo dolazak brojnih stranih biznismena na »Invest in Croatia« svjedoči da su prepoznali promjenu investicijske klime u Hrvatskoj,ocijenio je Davor Majetić, prvi čovjek HUP-a

Više na: Vjesnik


Komentari