varljiva statistika

ISKUSTVO VIŠE NIJE BITNO Oni koji nemaju nijedan dan staža postaju najpoželjnija roba na tržištu?

Objavljeno: 30.05.2017. 10:15

Zadnja izmjena: 30.05.2017. 10:19

Foto: Arhiva

Ne tako davno idealni zaposlenik je bio osoba s otprilike 35 godina starosti i 20 godina radnog iskustva - da ne spominjemo obavezno poznavanje jezika, računalstva, sposobnost timskog rada, itd.

No, čini se da se takvi trendovi lagano mijenjaju - jer prema statistikama HZZ-a lakše nalaze posao oni koji nemaju nikakvog radnog iskustva nego oni koji iza sebe ipak imaju par godina staža. Premda razlika nije dramatična, znakovito je da je u posljednjih godinu dana smanjen broj nezaposlenih bez iskustva za 32%, dok je u istom periodu broj nezaposlenih s radnim iskustvom smanjen za 28,5%.

Stvarnost je ipak manje vesela

Ali prije no što se razveselimo podatku da su neiskusni - što će reći - mladi tražitelji posla konačno dobili priliku na našem tržištu rada, treba imati na umu nekoliko otrežnjujućih činjenica.

  • Kao prvo, ovdje govorimo o postotcima smanjenja broja nezaposlenih, a ne o postotcima onih koji su dobii posao. Razlika je možda nekima neuhvatljiva, ali je bitna. Jednostavnije rečeno, to što nekog više nema u evidenciji HZZ-a ne znači da je on ujedno našao ovdje posao.
  • Kao drugo, na one bez radnog iskustva odnosi se i sve manje smislena mjera stručnog osposobljavanja. Broj tako zaposlenih porastao je i nakon promjena propisa koji sada omogućavaju stručno osposobljavanje i onima sa završenom srednjom školom.
  • I, napokon, upravo su mladi oni koji su sve skloniji svoje prvo zaposlenje pronaći u Njemačkoj ili Irskoj.

Najkraće rečeno, premda ima poslodavaca koji su spremni dati priliku onima koji prethodno nisu nigdje radili, i dalje su na tržištu rada poželjniji oni koji imaju u prosjeku 3 do 5 godina iskustva rada na nekom poslu - čak i kad se radi o radnim mjestima koja nisu toliko zahtjevna. Uostalom, i letimičan pregled oglasnika za posao to potvrđuje.

 

Komentari