Istražili smo: Varaždinci nisu skloni sezonskom radu na moru, a na obali im se nude ovi poslovi...

Objavljeno: 02.07.2015. 09:52

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Arhiva eVž

Zahvaljujući turističkoj sezoni u Hrvatskoj, zapošljavanje u turizmu predstavlja veći dio sezonskog zapošljavanja i lani je obuhvatilo više od 40.000 osoba. U Područnom uredu HZZ Varaždin trenutno su najtraženiji sezonski radnici u djelatnosti pružanja usluga smještaja te pripreme i posluživanja hrane...

Podsjećamo, još tijekom mjeseca studenog i prosinca 2014. godine započela je priprema za nadolazeću turističku sezonu 2015, koja se aktivno nastavila i tijekom siječnja i veljače ove godine.
Najviše su traženi radnici u turizmu u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te trgovini na veliko i na malo.

- Selekcija radnika na sezonskim poslovima počela je u zimskim mjesecima i proveli smo je u suradnji s našim klijentima, odnosno hotelskim kućama. Naša je praksa da kandidate pozovemo putem medija i surađujemo s pouzdanim partnerima koji redovito isplaćuju plaće te poštuju dogovorene uvjete smještaja sezonskih radnika i drugo – naglasila je Jasenka Hutinski, pročelnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – područnog ureda Varaždin.

Inače, područni ured HZZ-a u Varaždinu ove godine nije provodio tečajeve ili edukacije za sezonski zaposlene radnike.

- Njima nisu nužne prekvalifikacije, naši klijenti ih odabiru prema sposobnosti i posla ima za konobare, kuhare, prodavače, sobare, čistače, radnike na poslovima održavanja i  kuhinjske radnike. Sezonske radnike koji su spremni na privremeno preseljenje radi zaposlenja najviše traže poslodavci s područja Jadranskog primorja i Dalmacije. Posla uz već spomenute, ima i za pomoćne konobare i konobarice te recepcionare i animatore – kazala je Hutinski, dodavši da je Varaždinska županija ima svojih posebnosti i kad je u pitanju sezonsko zapošljavanje.

Naime, u našem kraju razvijena je prerađivačka industrija i imamo dosta ugostitelja koji iskazuju potrebu za zapošljavanje sezonskih radnika.

- Žitelji naše županije uglavnom nisu skloni odlasku na rad u druge sredine, ali ima onih kojima to ni najmanje ne smeta. Dosta sezonskih radnika posredstvom Područnog ureda HZZ-e nalazi posao u poljoprivredi i cvjećarstvu. Od siječnja do svibnja ukupno je PU zaprimio 401 potrebu za sezonskim radnicima i na različitim je poslovima zaposleno 360 osoba. Oni čine 10 posto ukupno zaposlenih iz evidencije Zavoda – ističe Hutinski.

Sezona u hrvatskom turizmu obuhvaća razdoblje od proljeća do kasnije jeseni, a najizraženija je u srpnju i kolovozu.

- Posla uz već spomenute, ima i za pomoćne konobare i konobarice te recepcionare i animatore. Svima koji su u potrazi za sezonskim poslom preporučamo da redovito prate potrebe poslodavaca koje objavljujemo na internetskim stranicama Zavoda – zaključila je Hutinski.

Komentari