Istraživanje: Hrvati misle da se ljepotom može do profita

Objavljeno: 09.02.2011. 10:45

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: Ilustracija

Čak 80 posto Hrvata smatra da se isplati ulagati u vlastiti izgled na radnom mjestu, dok samo 4 posto dotjerivanju ne posvećuju nikakvu pažnju. Čak 79 posto Hrvata smatra da su osobe ugodne vanjštine u prednosti u odnosu na ostale u poslovnom okruženju.

Otkrilo je to istraživanje portala posao.hr, časopisa Elle i poliklinike Nola pod naslovom "Ljepota na radnom mjestu". U istraživanju su sudjelovale većinom žene u najvećem postotku dobi od 25 do 34 godine s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Fizičkim izgledom do posla i do većih prihoda?

Čak 45 posto ispitanika smatra da je ugodan fizički izgled zaposlenika najčešće prednost prilikom dobivanja posla, a 34 posto da nadređeni izlaze u susret osobama ugodnog fizičkog izgleda prilikom obavljanja svakodnevnog posla. Vezano uz to, čak 48 smatra da to vrijedi i za muškarce i za žene dok 35 posto smatra da se samo žene favoriziraju zbog izgleda.

Zanimljivo je također da 32 posto ispitanika smatra da fizički izgled ima utjecaja na prihode, dok 28 posto ispitanika ne smatra da osobe ugodnog fizičkog izgleda zarađuju više od ostalih.

Hrvatski poslovnjaci zadovoljni svojim izgledom

U odnosu na kolege s kojima rade, čak je 45 posto ispitanika izjavilo da su uglavnom zadovoljni svojim izgledom, dok ih je 29 posto jako zadovoljno svojim izgledom. 38 posto njih smatra da se u njihovim tvrtkama ne posvećuje pažnja fizičkom izgledu, dok 35 posto smatra suprotno.

Čak 50 posto ispitanika bi se odlučilo na neki kozmetički tretman s ciljem poboljšanja i razvoja svoje karijere dok 37 posto ne bi bilo spremno na takav potez. Također je zanimljivo kako bi se samo 20 posto ispitanika odlučilo na kirurški zahvat radi karijere, dok 64 odbija takvu opciju.

Čak 34 posto ispitanika troši više novaca na odjeću, a 28 posto ulaže više na kompletan izgled kako bi doprinijeli svom statusu na radnom mjestu. 34 posto ispitanika izjavilo je pak da su zbog napredovanja u karijeri bili spremni na dodatno ulaganje u vlastiti izgled.

Čak 67 posto ispitanika voli se urediti za odlazak na posao, dok ih 18 posto to čini samo jer mora, a 9 posto uređivanju ne pridaje nikakvu važnost. Većina od 68 posto smatra da su osobe koje imaju problema s tjelesnom težinom u nepovoljnijem položaju od ostalih kolega.



Komentari