Istraživanje: koliko i zašto kasnimo na posao?

Objavljeno: 05.11.2015. 14:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: Ilustracija

Prema najnovijem istraživanju koje je objavio MojPosao.net najviše ispitanika kasni na posao samo u izvanrednim situacijama, a petina njih nikada ne kasni. Čak 10% kasni svaki dan, a muškarci kasne više na posao nego žene kojima su poslodavci skloniji i "oprostiti", pokazali su rezultati.

Prema istraživanju, kašnjenje se najmanje tolerira u velikim tvrtkama. Naime, kod njih je praksa da oni koji kasne najčešće moraju duže ostati na poslu. Većina ispitanika (55%) ostaje na poslu duže iako službeno ne moraju, a 29% uopće ne odradi zakašnjelo vrijeme. Isto tako, u institucijama samo njih 8% mora odraditi propušteno. 

Neki kasne na posao pola sata

Muškarci na posao kasne u većoj mjeri nego žene te 31% na posao kasni svaki ili skoro svaki dan, dok 21% žena učestalo kasni. Što se tiče dobi, najnepouzdanije su osobe od 26 do 35 godina, a najtočniji oni iznad 46 godina kojih samo 4% kasni. Gotovo polovica ispitanika odgovorila je da kasni maksimalno 15 minuta, 30% kasni 5 minuta, a čak 16% navodi da kasni više od pola sata. No, oni u privatnim tvrtkama češće ostaju duže zbog kašnjenja, čak i kad ne moraju.

Šefovi ne prigovaraju

Zanimljivo je da 75% zaposlenika javi nadređenome da će zakasniti na posao, a poslodavci su skloniji prigovarati muškarcima nego ženama. Više će prigovora dobiti i najmlađi ispitanici do 25 godina, a najmanje se prigovara starijim od 46 godina. Većina zaposlenih, 60%, ne dobiva nikakav prigovor od šefa te se tolerira kašnjenje u okviru “akademske četvrti”, tj. 15 minuta. U pravilu nema sankcija te samo 6% ispitanika kaže da kašnjenje rezultira smanjenjem satnice. 

Promet je najčešći izgovor

Najčešći razlozi za kašnjenje su teško buđenje, promet i jutarnje obveze poput djece. Tako će više od 34% ispitanika zakasniti jer im se teško probuditi za posao, 31% će spriječiti promet, a petinu jutarnje obveze. Polovica njih je ipak iskrena te kaže pravi razlog kašnjenja, a zanimljivo je da njih 42% laže i to najčešće s izgovorom prometnih problema.

 

 

Komentari