Hrvati najviše vole da ih se motivira novcem

Objavljeno: 14.04.2011. 09:55

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Novac je najbolji motivator za rad, pokazuju rezultati ankete koju je portal MojPosao proveo tijekom travnja među 597 ispitanika, a u kojoj se 50 posto ispitanika izjasnilo da je za njih najbolji motiv za rad – novac. Ti ispitanici ne umanjuju važnost ostalih motivatora kao što su osjećaj osobnog postignuća, uvažavanje od nadređenog, mogućnost stjecanja iskustva i napredovanja, ali sve to bez adekvatne plaće nema smisla.

Neki ističu kako im novac znači sigurnost, neki da im znači slobodu, a neki pak smatraju da im upravo isplatom pristojne plaće, kao protuvrijednosti za uloženi trud, poslodavac najbolje pokazuje koliko ih cijeni i uvažava, što ih motivira na još bolji rad.

Za 15 posto ispitanika najbolji motivator je osjećaj osobnog postignuća, odnosno posao koji ih ispunjava i koji vole raditi, osjećaj da rade posao koji ima smisla i koristi društvu, kao i osjećaj uspjeha i vrijednosti, te samopoštovanja i samopouzdanja nakon uspješno završenog teškog projekta.

Stjecanje iskustva, novih znanja i vještina najbolje motivira 12 posto ispitanika koji smatraju da je to preduvjet, ne samo za njihovu veću konkurentnost na tržištu rada, već i za napredovanje a time i veću plaću.

Kao najbolji motiv za rad 10 posto ispitanika odabralo je napredovanje jer ta mogućnost čini njihov posao zanimljivijim, dokazuje im da nadređeni prepoznaju njihov trud i cijene ih, te im omogućava daljnji razvoj.

Uvažavanje i pohvala nadređenih najbolje motivira 7 posto ispitanika koji ističu kako njihov entuzijazam i volju za radom potiče kada se nadređeni odnose prema njima kao prema osobama, a ne brojevima.

Preostalih 6 posto ispitanika uglavnom ističe da ih motivira sve navedeno, te pozitivna radna atmosfera i dobar tim suradnika.


Izvor: profitiraj.hr



Komentari